V brodolomu pri Lampedusi najverjetneje umrlo najmanj 41 migrantov

0

V brodolomu ladje z migranti pri italijanskem otoku Lampedusa v Sredozemskem morju je umrlo najmanj 41 migrantov, so za lokalne medije povedali štirje preživeli, ki so danes prispeli na otok. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa obalna straža doslej sicer ni našla še nobenega trupla. Na ladji naj bi bili tudi trije otroci.

Ladja je proti Italiji plula iz tunizijskega pristaniškega mesta Sfax, ki velja za priljubljeno izhodiščno točko migrantov na poti v Evropo. Potonila je potem, ko jo je zadel visok val. Na sedem metrov dolgi kovinski ladji je bilo po navedbah preživelih 45 ljudi, od katerih je štiri rešila malteška tovorna ladja.

Trije moški in ženska, ki so jih rešili, prihajajo iz Slonokoščene obale in Gvineje, na Lampeduso na jugu Italije pa jih je danes pripeljala italijanska obalna straža, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Preživeli so povedali, da so ostali migranti z ladje umrli, vendar obalna straža doslej ni našla še nobenega trupla. Ena od možnih razlag je, da so jih rešili daleč od kraja nesreče. Povedali so še, da so iz Tunizije izpluli v četrtek in da je ladja potonila nekaj ur zatem, ko jo je zadel val. Po njihovih besedah je bilo na ladji samo 15 rešilnih jopičev.

Dve ladji z migranti sta blizu Lampeduse potonili že v nedeljo, ko je po podatkih preživelih umrlo 34 ljudi, med hudim neurjem pa so našli samo tri trupla. Rešili so 57 ljudi. Po navedbah britanskega BBC ni jasno, ali je bila ena od ladij ta, s katere so rešili omenjene štiri migrante.

V sprejemnem centru na Lampedusi, ki je namenjen za 300 ljudi, je trenutno nameščenih več kot 1500 migrantov. V začetku tedna jih je bilo tam še 2500, a so jih oblasti več sto preselile v druge dele otoka in Italije, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Število migrantov, ki so letos prispeli v Italijo, se je v primerjavi z enakim obdobjem lani podvojilo. Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je po morju italijansko obalo letos doseglo že več kot 90.000 migrantov. Po navedbah BBC je letos na poti iz severne Afrike v Evropo življenje izgubilo že več kot 1800 ljudi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen