Prigožin se je v novem video posnetku javil iz Afrike: Delamo Rusijo še večjo na vsaki celini in Afriko bolj svobodno

0

Vodja ruske najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin je v ponedeljek zvečer objavil svoj prvi video nagovor po spodletelem poskusu upora junija in kot trdi, naj bi se nahajal v eni izmed držav v Afriki. Tam si njegova skupina prizadeva narediti celino “bolj svobodno”, je dejal Prigožin in pozval prostovoljce, naj se jim pridružijo.

Posnetek prikazuje Prigožina z jurišno puško in v bojni opravi, videti je tudi vojaška vozila, parkirana na območju, podobnem puščavi.

“Delamo. Temperatura je več kot 50 stopinj Celzija. Prav tako, kot nam je všeč,” pove Prigožin v posnetku, katerega pristnosti tuje tiskovne agencije niso mogle potrditi. “Skupina Wagner izvaja izvidniške dejavnosti. Delamo Rusijo še večjo na vsaki celini in Afriko bolj svobodno,” je dodal.

Svojo vojsko je označil kot “nočno moro” za džihadiste iz vrst skupin Islamska država in Al Kaida in pozval prostovoljce, naj se jim pridružijo, vsebino posnetka povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Prigožin sicer ne pove, v kateri državi se nahaja, so pa pripadniki Wagnerja v Afriki v največjem številu prisotni v Maliju in Srednjeafriški republiki.

Vse od junijskega poskusa upora proti vodstvu ruske vojske, ki se je končal po vsega 24 urah, Prigožina ni veliko v javnosti. Odtlej se je sicer večkrat oglasil prek zvočnih posnetkov, objavljenih na različnih kanalih Telegrama, ni pa še posnel neposrednega video nagovora, kakršne je pogosto objavljal iz Ukrajine.

Po uporu je bila nadaljnja usoda Wagnerjevih operacij v tujini pod vprašajem, a je Kremelj, ki je priznal, da v celoti financira skupino, zatrdil, da se njeno delovanje v Afriki nadaljuje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen