Po strmoglavljenju wagnerjevskega letala se je oglasil Putin: Prigožin je bil nadarjen človek in poslovnež, ki je delal tudi hude napake!

2

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes izrekel sožalje preminulim v sredinem strmoglavljenju letala, v katerem naj bi umrl tudi vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin. Putin je dogodek označil za tragedijo, Prigožina pa opisal kot nadarjenega človeka, ki je delal tudi hude napake. Ob tem je spomnil na prispevek wagnerjevcev v Ukrajini.

“Prigožina sem poznal že zelo dolgo, od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja. Bil je človek z zapleteno usodo in v življenju je delal hude napake, vendar je dosegel potrebne rezultate. Tako zase kot, kadar sem ga prosil, za skupno stvar, kot v teh zadnjih mesecih,” je iz Kremlja sporočil Putin.

“Bil je nadarjen človek, nadarjen poslovnež,” je dodal skoraj 24 ur po strmoglavljenju letala v regiji Tver. Kot je še dejal v televizijskem prenosu sestanka z vodjo doneških separatistov Denisom Pušilinom, je treba počakati na rezultate preiskave nesreče, navajajo tuje tiskovne agencije.

Letalo z desetimi osebami na krovu je v sredo zvečer strmoglavilo med letom iz ruske prestolnice v Sankt Peterburg, pri čemer je umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke.

Da je bilo Prigožinovo ime navedeno med potniki ponesrečenega letala, je kmalu za tem potrdila ruska zvezna agencija za zračni promet, ki je že sprožila preiskavo o strmoglavljenju letala znamke Embraer. Kasneje so sporočili, da je bil Prigožin dejansko na letalu.

Prigožin je po mesecih napetosti med Wagnerjem in ruskim vojaškim vodstvom v zvezi z vojno v Ukrajini, kjer so njegove enote igrale pomembno vlogo, 24. junija sprožil upor proti Moskvi, ki pa se je končal še isti dan – domnevno po posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka med vodjo wagnerjevcev in Putinom.

Od spodletelega upora se Prigožin ni veliko pojavljal v javnosti.

Št. komentarjev: 2
  1. keks pravi

    Smrtno obsodbo si je Prigožin podpisal, ko je krenil proti Moskvi in osramotil Putina.

  2. Ajda pravi

    Ta ni poletel čez okno hotela, ampak čez okno letala 🙂 Nauk te zgodbe, kdor visoko leta, nizko pade.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen