O ukrepih za boljšo poplavno varnost danes tudi novoustanovljeni svet za vode

0

Pri oblikovanju ukrepov za boljšo poplavno varnost bo sodeloval tudi svet za vode, ki se je danes prvič sestal na ministrstvu za naravne vire in prostor. “Najprej je treba iskati začasne, potem pa dolgoročne rešitve, da bomo imeli v končni fazi večjo poplavno varnost, kot jo imamo danes,” je po srečanju poudaril hidrolog Rok Fazarinc.

“Vsem strokovnjakom se zahvaljujem za njihovo pripravljenost, da v tej situaciji prispevajo svoje izkušnje, svoje znanje, vedenje o vodah, o problematiki, ki je v tem trenutku izjemno aktualna,” je po prvi seji sveta za vode izpostavil minister Uroš Brežan.

Kot je poudaril, brez tega, da bomo na področju Slovenije združili vse, kar premoremo na tem področju, ne bomo zmogli sestaviti dobrega odziva.

Svet za vode bo vodil Fazarinc. Kot je dejal, so strokovnjaki poenoteni, da je treba najprej iskati začasne rešitve za trenutne razmere, potem pa oblikovati dolgoročne rešitve.

“Ključno je nekaj stvari – treba je povečati odpornost in se prilagoditi podnebnim spremembam, morda tudi takšnim ekstremnim pojavom, katerih obseg je bistveno večji od pričakovanj,” je med drugim izpostavil hidrolog.

Oblikovanje sveta za vode je pozdravila tudi direktorica direkcije za vode Neža Kodre. Kot je dodala, je skupina že “zelo konstruktivno” s konkretnimi predlogi pristopila k nadgradnji obstoječih sistemskih rešitev na državni ravni.

“Tako smo se pravzaprav pogovarjali že o konkretnih korakih, izmenjali kontakte za izmenjavo informacij o dogodkih, ki so se odvili,” je dejala in pojasnila, da so na seji konkretizirano pristopili k rešitvam, in sicer za obe fazi – tako za fazo intervencij, ki poteka v tem trenutku, kot za fazo sanacij, ki bo sledila.

“Potrebno bo celovito in strokovno nasloviti te obnove in iskati rešitve, da se bomo v primeru nadaljnjih tovrstnih dogodkov škodam in pa posledicam poplav izognili v čim večji možni meri,” je dejala.

Vlada se je, kot je še spomnil Brežan, po katastrofalnih poplavah že odzvala s sprejemom novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Ta je sestavljena iz dveh delov, in sicer iz novele sistemskega zakona in iz prvih interventnih ukrepov.

“V tem trenutku se kot vlada ukvarjamo s pripravo drugega interventnega zakona, ki ga bomo sprejemali na seji vlade v četrtek in ga potem posredovali v proceduro v DZ,” je napovedal.

Še bolj pomembna bo po ministrovih napovedih sistemska sprememba oz. zakon o obnovi, s čimer so razpravljali tudi na današnji seji sveta.

V svetu za vode sodelujejo tudi Matjaž Mikoš in Andrej Kryžanowski z ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo, Mihael Jožef Toman z ljubljanske biotehniške fakultete, Barbara Šenčur Curk in Mihael Brenčiči z naravoslovnotehniške fakultete, nekdanji minister za okolje Pavel Gantar, hidrologinja Lidija Globevnik, Nataša Sovič iz Agencije za okolje RS, Primož Banovec z Inštituta za vodarstvo ter Miloš Bavec iz Geološkega zavoda Slovenije.

Brežan je poudaril še pomen izobraževanja s področja voda. “Zelo pomembno je, da bodo tudi prihodnje generacije imele znanje, izkušnje, vedenje o tem področju, zato je mogoče danes še čas, da povemo, da je na razpolago tako študij vodarstva kot tudi geologije, ki se v veliki meri ukvarja s tem, kar se danes dogaja,” je izpostavil.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen