Na dan praznika Marijinega vnebovzetja tudi v znamenju solidarnosti in pomoči prizadetim v ujmah

0

Ob prazniku Marijinega vnebovzetja bodo danes v cerkvah po državi potekale slovesne maše. V najbolj obiskanem slovenskem romarskem središču na Brezjah bo osrednjo mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Hkrati bo tudi današnji dela prost dan v znamenju pomoči prizadetim v nedavnih vremenskih ujmah.

Maša, ki jo bo Zore vodil pred baziliko in narodnim svetiščem Marije Pomagaj na Brezjah, se bo začela ob 10. uri. Popoldne ob 16. uri bo ljubljanski nadškof vodil še mašo pred romarsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja pri Novi Štifti na Dolenjskem.

Ob 9. uri se bo začela slovesna procesija po vasi Olimje z blagoslovi ob kapelicah, sledila bo maša, ki jo bo vodil celjski škof Maksimilijan Matjaž.

Koprski škof Jurij Bizjak bo daroval sveto mašo na Sveti gori, mariborski nadškof Alojzij Cvikl na Ptujski Gori, soboški škof Peter Štumpf pri Gradu na Goričkem, novomeški škof Andrej Saje pa v župnijski cerkvi Žalostne Matere Božje v Leskovcu pri Krškem. Vse maše se bodo začele ob 10. uri.

Marijino vnebovzetje ali veliki šmaren je v slovenskem verskem izročilu globoko zakoreninjeno. Mariji je posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic.

Praznik Marijinega vnebovzetja sodi med najstarejše Marijine praznike in prve omembe segajo še v obdobje pred četrtim stoletjem. V Sloveniji je od leta 1992 dela prost dan.

Prost dan bodo tako kot ponedeljkov dan solidarnosti številni izkoristili za pomoč pri odpravljanju posledic vremenskih ujm, ki so v začetku avgusta prizadele velik del Slovenije. Na prizadetih območjih je tudi danes pričakovati večje število prostovoljcev, ki pa jih pristojni pozivajo, naj to storijo organizirano.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen