Iz sveta se vrstijo odzivi po (domnevni) smrti Prigožina, britanski varnostni viri: Letalo je sestrelila FSB po nareku Putina!

0

Iz sveta se vrstijo odzivi po domnevni smrti vodje ruske najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožina, ki naj bi bil med potniki, umrlimi v sredinem strmoglavljenju letala pri Moskvi. Medtem ko številne zahodne države svarijo pred špekulacijami o smrti Prigožina, pa v Ukrajini menijo, da je bila njegova smrt zaradi junijskega upora predvidljiva.

Smrt Prigožina je bila predvidljiva, je v sredo zvečer za nemški časnik Bild povedal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. “Prigožin si je smrtno obsodbo podpisal v trenutku, ko se je ustavil 200 kilometrov od Moskve,” je nadaljeval.

Prepričan je, da je Wagnerjev junijski upor resnično prestrašil ruskega predsednika Vladimirja Putina in predvidljivo pripeljal do posledic, saj “Putin ne odpušča tistim, ki so ga prestrašili”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Če bi se potrdila teorija, da je bilo zasebno letalo s Prigožinom na krovu sestreljeno, bi ta “likvidacija pomenila neposredno sporočilo elitam, da se v Rusiji začenjajo brutalni poboji njihovih ljudi”, je poudaril in dodal, da je Moskva s tem poslala sporočilo tudi lastni vojski, da bo vsaka nelojalnost kaznovana s smrtjo.

Predsednik ZDA Joe Biden je medtem priznal, da okoliščin strmoglavljenja letala ne pozna, a pri tem dodal, da se v Rusiji se ne zgodi veliko stvari, za katerimi ne bi stal Putin.

Tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je posvarila pred špekulacijami. Ob tem pa je opozorila, da incident vseeno izpostavlja, “da sistem in oblast, ki temelji na nasilju, tudi v notranjosti pozna le nasilje”.

Tiskovni predstavnik francoske vlade Olivier Veran je izjavil, da obstajajo utemeljeni dvomi glede okoliščin letalske nesreče. Tiskovni predstavnik britanske vlade je sporočil, da pozorno spremljajo razmere. Predsednica odbora za zunanje zadeve v britanskem parlamentu Alicia Kearns pa je prepričana, da bi “nam hitrost, s katero so ruski uradniki potrdili, da je bil Prigožin na letalu, morala povedati vse, kar moramo vedeti”.

Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska je poudarila, da Belorusi Prigožina ne bodo pogrešali. “Bil je morilec in kot takega si ga je treba zapomniti. Njegova smrt bi lahko onemogočila prisotnost Wagnerja v Belorusiji in s tem zmanjšala grožnjo našemu narodu in sosedom,” je še dodala.

Zasebno letalo z desetimi osebami na krovu je v sredo v večernih urah strmoglavilo med letom iz ruske prestolnice v Sankt Peterburg, pri čemer naj bi umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke. Da je bil Prigožin na letalu, je potrdila ruska zvezna agencija za zračni promet, ki je sprožila preiskavo o strmoglavljenju letala znamke Embraer.

Po njihovih navedbah je bil na istem letalu tudi poveljnik in soustanovitelj Wagnerja Dmitrij Utkin. Našli naj bi sicer že vseh deset žrtev strmoglavljenja. Strmoglavljenje letala je medtem potrdilo tudi rusko ministrstvo za izredne razmere, ki pa Prigožina ni omenilo. Kremelj in obrambno ministrstvo se doslej na incident še nista odzvala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kanal Gray Zone, ki naj bi bil povezan z Wagnerjevo vojsko, je na Telegramu zapisal, da je bilo letalo sestreljeno, vendar po njihovih navedbah ni gotovo, da je bil Prigožin na njem. Kot so dodali, sta bili hkrati v zraku dve Wagnerjevi letali, pri čemer je drugo pristalo na letališču Ostafjevo južno od Moskve.

Britanski varnostni vir, ki ga navaja časnik The Daily Telegraph, sicer meni, da je letalo skoraj zagotovo sestrelila ruska obveščevalna služba FSB, ki je delovala po nareku Putina. Keir Giles, strokovnjak za Rusijo iz inštituta Chatham House, pa je pozval k previdnosti glede poročil o Prigožinovi smrti. Pojasnil je, da je v zadnjem času “več posameznikov spremenilo svoje ime v Jevgenij Prigožin”, s čimer naj bi si šef Wagnerja želel prikriti svoja potovanja.

Po domnevni smrti Prigožina se vrstijo ugibanja o vzrokih za strmoglavljenje letala, Prigožinovi podporniki besni – to bo imelo katastrofalne posledice!

Po domnevni smrti vodje ruske najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožina, ki naj bi umrl v sredinem strmoglavljenju letala pri Moskvi, so nekateri kanali, ki naj bi bili povezani z Wagnerjem, in vojaški strokovnjaki za smrt Prigožina obtožili ruske oblasti. Po navedbah ukrajinskih uradnikov, naj bi sedaj potekal tudi posvet poveljnikov Wagnerja.

Kanal Gray Zone, ki naj bi bil povezan z Wagnerjevo vojsko, je na Telegramu sprva zapisal, da je bilo letalo sestreljeno, a da po njihovih navedbah ni gotovo, da je bil Prigožin na njem. Kot so pojasnili, sta bili hkrati v zraku dve Wagnerjevi letali, pri čemer je drugo pristalo na letališču Ostafjevo južno od Moskve.

Pozneje so na Telegramu vendarle potrdili smrt Prigožina in dodali, da je letalo sestrelila ruska zračna obramba. Kot so še zapisali je Prigožin “umrl zaradi dejanj ruskih izdajalcev”, poroča britanski BBC.

Roman Saponkov, vojaški poročevalec, ki naj bi bil povezan z Wagnerjem, je prav tako zatrdil, da je bil vodja skupine umorjen. “Prigožinov umor bo imel katastrofalne posledice. Ljudje, ki so izdali ukaz, ne razumejo razpoloženja in morale v vojski,” je ocenil. DShRG Rusich, priljubljeno vojaški kanal, pa je predlagal, da je bil Prigožin ubit, ker je junija končal upor, ne da bi dosegel Moskvo. “Naj bo to lekcija za vse. Treba je iti do konca,” so zapisali.

Britanski varnostni viri menijo, da je letalo skoraj zagotovo sestrelila ruska obveščevalna služba FSB, ki je delovala po nareku ruskega predsednika Vladimirja Putina.

“Menimo, da to zdaj verjetno krepi položaj ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba ruskih sil Valerija Gerasimova, ki ju je Prigožin sovražil in javno kritiziral. To je dobro za Ukrajino, saj ta dva veljata za nesposobna,” so dodali.

“Wagnerjevi borci se bodo maščevali Putinu in Šojguju za smrt svojega vodje. Pozivi k maščevanju polnijo klepetalnice Wagnerjevih kanalov,” pa je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Gerašenko.

Ob sklicevanju na ruske medije je poudaril, da poteka posvet poveljnikov skupine Wagner. Kot eno od možnih teorij, ki naj bi jo ruski organi obravnavali, je ta, da je bila na letalu nameščena eksplozivna naprava.

Keir Giles, strokovnjak za Rusijo iz inštituta Chatham House, pa je pozval k previdnosti glede poročil o Prigožinovi smrti. Pojasnil je, da je v zadnjem času “več posameznikov spremenilo svoje ime v Jevgenij Prigožin”, s čimer naj bi si šef Wagnerja želel prikriti svoja potovanja.

Tudi EU je danes posvarila pred špekulacijami o smrti Prigožina. “Komaj kaj, kar pride iz Rusije v teh dneh, je kredibilno. Videli smo poročila o strmoglavljenju letala, vendar pa to sami zelo težko preverimo in zato tudi težko komentiramo. Prav tako ne moremo špekulirati o posledicah domnevne smrti Prigožina za delovanje skupine Wagner po svetu,” je dejal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano.

Zasebno letalo z desetimi osebami na krovu je v sredo v večernih urah strmoglavilo med letom iz ruske prestolnice v Sankt Peterburg, pri čemer naj bi umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke. Da je bil Prigožin na letalu, je potrdila ruska zvezna agencija za zračni promet, ki je sprožila preiskavo o strmoglavljenju letala znamke Embraer.

Našli naj bi že vseh deset žrtev strmoglavljenja. Strmoglavljenje letala je medtem potrdilo tudi rusko ministrstvo za izredne razmere, ki pa Prigožina ni omenilo. Kremelj in obrambno ministrstvo se doslej na incident še nista odzvala.

O strmoglavljenju letala je na kratko poročala ruska državna televizija Rosija 1, ki je dodala, da je bilo na krovu deset ljudi, med njimi tudi Prigožin. Številni pripadniki in podporniki Wagnerja pa so se danes poklonili Prigožinu. Med drugim so sveče in vence položili pred pisarnami Wagnerja v Sankt Peterburgu in Novosibirsku.

Žrtvi strmoglavljenja letala tudi soustanovitelj Wagnerja Dmitrij Utkin in Prigožinov dober prijatelj Valerij Čekalov

Na letalu, ki je v sredo strmoglavilo pri kraju Kuženkino v regiji Tver, dobrih 300 kilometrov severozahodno od Moskve, naj bi bilo poleg vodje ruske najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožina še šest potnikov in trije člani posadke. Med prvimi naj bi bila tudi soustanovitelj Wagnerja Dmitrij Utkin in Prigožinov dober prijatelj Valerij Čekalov.

Čekalov je z vodjo Wagnerja sodeloval od leta 2000. Odgovoren je bil za logistiko najemniške vojske, dobavo hrane in projekte v tujini, povezane z geološkim raziskovanjem, pridobivanjem nafte in kmetijstvom. Povezan naj bi bil tudi s podjetjem Evropolis, ki naj bi plačevalo Wagnerjeve borce in nabavljalo orožje, poroča britanski BBC, potem ko je ruska zvezna agencija za zračni promet objavila seznam potnikov letala.

Utkin, soustanovitelj Wagnerja in desna roka Prigožina, je bil do leta 2013 častnik v specialnih enotah ruske vojaške obveščevalne službe GRU.

Tudi preostali štirje potniki naj bi bili tako ali drugače povezani z Wagnerjem. Nekdanji policist Jevgenij Makarjan se je skupini pridružil marca 2016 in se pod njenim okriljem bojeval v Siriji. Sergej Propustin, veteran druge čečenske vojne in član Wagnerja od leta 2015, naj bi bil pripadnik enote, ki je Prigožinu priskrbela več osebnih stražarjev.

Poleg omenjenih naj bi bila na letalu še Aleksander Totmin in Nikolaj Matušev, o katerih pa ni znanih veliko. Totmin naj bi na Instagramu pogosto objavljal fotografije svojega razkošnega življenja sloga. Člani posadke so bili identificirani kot pilot Aleksej Levšin, kopilot Rustam Karimov in stevardesa Kristina Raspopova.

Podrobnosti nesreče še niso v celoti znane. Po do sedaj znanih informacijah je letalo Embraer Legacy 600 v sredo zvečer letelo med Moskvo in Sankt Peterburgom, nakar je približno pol ure po vzletu strmoglavilo v regiji Tver. Umrlo je vseh deset ljudi na krovu. Pred tem je po podatkih na strani Flightradar24 letalo izginilo z radarja ob 16.11 po lokalnem času.

Kanal Gray Zone, ki naj bi bil povezan z Wagnerjem, je na Telegramu zatrdil, da je bilo letalo sestreljeno, vendar ob tem ni predložil nobenih dokazov v podporo tej trditvi. Nekateri so za smrt Prigožina obtožili ruske oblasti. Reševalne službe so medtem končale s pregledom kraja nesreče, začela se je tudi preiskava dogodka, ki jo vodi guverner regije Tver Igor Rudenja, navaja BBC. Po poročanju ruskih medijev so trupla žrtev že odpeljali v mrtvašnico, kjer bodo opravili obdukcijo.

Tip letala Embraer, Embraer Legacy 600, je sicer v preteklosti zabeležil le eno nesrečo, ko je leta 2006 na poti v ZDA trčil z letalom Boeing 737-800, je razvidno iz spletne strani International Aviation HQ. Boeing je strmoglavil, vseh 154 potnikov na njem pa je umrlo, medtem ko je letalo Embraer pristalo brez žrtev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen