Eden najbolj kontroverznih režiserjev Roman Polanski slavi 90 let

0

Roman Polanski, ki danes slavi 90 rojstni dan, je eden najbolj kontroverznih režiserjev svojega časa. Od nastanka gibanja #MeToo leta 2017 ga je več žensk obtožilo spolnih zlorab, ki naj bi jih zagrešil zlasti v 70. letih minulega stoletja. Sam je obtožbe na svoj račun, zaradi katerih je za številne postal persona non grata, zanikal.

A življenje z udarci usode in škandali ni prizanašalo tudi njemu osebno. Preživel je holokavst, v brutalnem umoru izgubil soprogo, ameriško pravosodje pa ga že več kot 40 let preganja zaradi domnevnega nadlegovanja mladoletne osebe. Vse to je vplivalo na njegovo delo, a ne na njegov uspeh, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Le redko kdo bi se našel, ki bi zanikal njegov talent za snemanje uspešnih filmov. Na letošnjem filmskem festivalu v Benetkah bo na ogled njegova satirična komedija The Palace o bogatih in ekstravagantnih hotelskih gostih. Že leta 2019 je filmski festival v mesto v laguni pripeljal tudi njegov film Obtožujem, za katerega je Polanski prejel veliko nagrado žirije.

Le nekaj mesecev kasneje je film prikazala tudi Francoska filmska akademija. Na podelitvi cezarjev februarja 2020, kjer je Polanski prejel cezarja za režijo, so številni filmski ustvarjalci demonstrativno zapustili slovesnost. Polanskega na sami podelitvi ni bilo, prav tako ne njegove filmske ekipe.

Seznam filmskih mojstrovin Polanskega je navkljub vsemu impresiven. Mednje med drugim sodijo filmi Odvratnost, Rosemaryjin otrok, Kitajska četrt, Podnajemnik, Deklica in smrt ter Pisatelj. Podpisuje grozljivke, psihološke trilerje in krvave drame, v katerih se ukvarja s svojo preteklostjo in tragedijami.

Svojega lastnega otroštva se je v filmskem formatu prvič lotil leta 2002 v Pianistu. Soočanje s travmo iz otroštva mu je prineslo oskarja za najboljšo režijo in zlato palmo v Cannesu. V povezavi z gibanjem #MeToo so Polanskega sicer leta 2018 izključili iz Ameriške filmske akademije. Kasneje so ga izključili tudi iz Francoske filmske akademije.

Polanski se je rodil 18. avgusta 1933 v Parizu, očetu Judu in materi Rusinji, nato so se njegovi starši preselili na Poljsko. V Krakovu so jih prisilili na življenje v judovskem getu. Med drugo svetovno vojno so mamo Polanskega deportirali v koncentracijsko taborišče Auschwitz, kjer je leta 1943 umrla, njegov oče je preživel koncentracijsko taborišče Mauthausen.

Druga velika osebna drama je Polanskega prizadela leta 1969. Njegovo partnerko, igralko Sharon Tate, ki je bila noseča z njim, so na njegovem domu v Los Angelesu brutalno umorili pripadniki sekte Charlesa Mansona.

V ZDA tudi že več kot 40 let poteka sodni postopek proti Polanskemu zaradi spolne zlorabe takrat 13-letne Samanthe Geimer, ki je zdaj stara 60 let. Polanski je sicer priznal nedovoljen spolni odnos z mladoletnico, a pred izrekom sodbe je pobegnil v Evropo.

Od takrat večinoma živi v Franciji in se izogiba državam, ki imajo z ZDA sklenjen sporazum o izročitvi. Medtem je Geimer tudi sama ameriško pravosodje večkrat pozvala, naj opusti tožbo, saj da pretresi okoli primera bremenijo njeno družinsko življenje in zdravje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen