Zdravniška zbornica ostro nad izjavo Pleterskega: V zdravstvenih ustanovah se evtanazije ne dogajajo v nobenih okoliščinah!

4

V zdravniški zbornici so zavrnili in za skrajno nedopustno označili izjavo enega od pobudnikov predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja Andreja Pleterskega, “da v Sloveniji vlada klima črnih, ilegalnih in protizakonitih evtanazij”. Zbornica zagotavlja, da se evtanazije v zdravstvenih ustanovah ne dogajajo v nobenih okoliščinah.

V ponedeljek so pobudniki v parlamentarni postopek vložili predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, s katerim želijo neozdravljivo bolnim, ki trpijo neznosne bolečine, zagotoviti možnost dostojanstvene smrti, ki je pravno urejena, zagotavlja družbeni nadzor in varnost postopka pred zlorabami.

Ob tem je vodja skupine, ki je pripravila zakonski predlog, Andrej Pleterski, med drugim dejal, da “v Sloveniji vlada klima črnih, ilegalnih in protizakonitih evtanazij, vendar to stanje vodstev zdravniških organizacij niti najmanj ne vznemirja”.

“Poslanstvo zdravnika je zdravljenje bolnikov v skladu z medicinsko doktrino in etiko. To in izključno to zdravniki tudi počnemo z vso skrbnostjo in zdravniško predanostjo. Z vso odgovornostjo lahko bolnikom zagotovimo, da se v zdravstvenih ustanovah evtanazije ne dogajajo v nobenih okoliščinah,” so v Zdravniški zbornici Slovenije poudarili v sporočilu za javnost.

Ob tem so pojasnili, da je v Sloveniji evtanazija kaznivo dejanje uboja po 115. členu ali umora (na zahrbten način) po 116. členu kazenskega zakonika. Prav tako je tudi pomoč pri samomoru v Sloveniji kaznivo dejanje po 120. členu kazenskega zakonika, so dodali. “Vsakdo, ki bi vedel za kakšno takšno dejanje, ga javno pozivamo, da o tem takoj obvestiti pristojne organe pregona,” so zapisali.

Pridobivanje medijske pozornosti s strašljivimi in neresničnimi izjavami je po njihovih navedbah neetično ravnanje, ki ga obsojajo. S takšnim nastopanjem v javnosti Pleterski postavlja pod vprašaj lastno kredibilnost, so dodali in se vprašali, kako resnične so druge navedbe in trditve, ki jih javno podaja tudi na primer o predlogu zakona o prostovoljnem končanju življenja.

Prav tako odločno zavračajo v zadnjem času večkrat izrečene trditve, da predlogu zakona o končanju življenja nasprotuje le del zdravništva, ki po navedbah Pleterskega “drži v rokah vodstvo zdravniških organizacij”.

V zbornici so spomnili, da predlogu zakona nasprotuje komisija za medicinsko etiko, ki je posvetovalno telo ministra za zdravje. Opozorila je podal tudi razširjeni strokovni kolegij za psihiatrijo. Da predlogu zakona nasprotujeta, sta javno sporočila Slovensko zdravniško društvo in Slovenska medicinska akademija. Prav tako je stališče, da nasprotuje predlogu, sprejel in javno predstavil odbor za pravno-etična vprašanja zdravniške zbornice, so še navedli.

Slovenski škofje ostro nasprotujejo predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

Slovenski škofje menijo, da bi morala slovenska družba, v njenem imenu DZ, nemudoma ustaviti sprejemanje trenutnega predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Drvimo namreč v družbo, v katerem bo cenjeno samo mlado, zdravo in “lepo” življenje, vsem ostalim pa bodo na voljo hitre rešitve po vzoru trenutnega zakona, navajajo.

Katoliško stališče je namreč, da je samomor s tujo pomočjo nesprejemljiv. “Smo oskrbniki in ne lastniki življenja, ki nam ga je Bog zaupal. Ne razpolagamo z njim,” so zapisali.

“Trpljenje, velik strah in podobne okoliščine sicer zmanjšujejo osebno odgovornost storilca za dejanje samomora, samo dejanje samomora pa ne more biti nikoli upravičeno,” so zapisali.

Tudi papež Frančišek opozarja, da “lahko in moramo zavrniti skušnjavo, ki jo spodbujajo tudi zakonodajne spremembe, da bi z medicino ustregli bolnikovi morebitni želji po smrti s pomočjo pri samomoru,” dodajajo.

Slovenske škofe skrbi predvsem možnost “pasivne prisile k samomoru s pomočjo”, pri čemer bodo bolni, slabotni in ranljivi ljudje “obremenjeni z mislijo, da jim je na voljo hitra rešitev” občutka odvečnosti in z zdravljenim povezanih stroškov. Vsaka izjema se v zelo kratkem času spremeni v družbeno sprejeto normalnost, povezano z zlorabami, so dodali.

Slovenija potrebuje več medsebojne pozornosti, menijo. “Pomoč pri samomoru” naj zamenja pripravljenost za vsestransko “pomoč življenju”, so zapisali. Vsakega človeka namreč spremlja strah pred trpljenjem, posebej ob koncu življenja. “Vendar odgovor na ta strah ali na trpljenje bolnih in ostarelih ne more biti uvajanje možnosti samomora, temveč pospeševanje družbene solidarnosti ter hitrejši razvoj paliativne medicine,” so še dodali.

V ponedeljek so bili namreč v DZ vloženi podpisi, potrebni za začetek parlamentarne obravnave predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Št. komentarjev: 4
 1. raft pravi

  Cerkev je sklenila pogodbo s hudičem
  Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš komentirata Janševe izjave in dogajanje v Slovenski RKC.
  ——————
  Tako sta nestrpna do RKC, da se ne zavedata, da bijeta bitko proti vsemi verskimi skupnostmi v Sloveniji. Ne vem kateri bog ve, kakšna bo cena za to pobalinstvo.

  1. Johan pravi

   Raft, poklekni v kot in moli za svojega Ivana Jašarija, ki hodi tudi Hrvate polniti s svojimi (dokazano) lažmi , o svojem očetu , ki bi naj pobegnil iz Hude jame.

   1. raft pravi

    Johan, tvojim potomcem (če jih imaš ), bo g. Janez Janša vzor, kako se ljubi svojo državo.

 2. Johan pravi

  Ja, pozabil si napisati ” za denar”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen