Putin se ne bo udeležil avgustovskega vrha skupine Brics v Južni Afriki

0

Ruski predsednik Vladimir Putin se ne bo udeležil vrha skupine Brics, ki bo avgusta v Južni Afriki, so danes sporočili iz urada južnoafriškega predsednika Cyrila Ramaphose. Južna Afrika se kot članica Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), ki je marca izdalo nalog za prijetje Putina, sooča s pritiskom, naj prijetje izvrši in Putina preda sodišču.

“Po medsebojnem dogovoru se predsednik Rusije Vladimir Putin ne bo udeležil vrha,” je sporočil tiskovni predstavnik urada južnoafriškega predsednika, Vincent Magwenya. Dodal je, da bo Rusijo na vrhu, ki bo potekal med 22. in 24. avgustom v Johannesburgu, zastopal zunanji minister Sergej Lavrov.

Ob tem je Magwenya pojasnil, da odločitev sledi številnim posvetovanjem, ki jih je Ramaphosa opravil v zadnjih mesecih. Zadnje je po njegovih besedah potekalo sinoči. Rusija naj bi Južno Afriko med drugim opozorila, da bi morebitna aretacija ruskega predsednika pomenila “napoved vojne”, poročajo tuje tiskovne agencije.

Južna Afrika se sooča z domačim in mednarodnim pritiskom, naj kot članica ICC Putina ob prihodu na njeno ozemlje pridrži in izroči sodišču v Haagu, ki je zanj izdalo tiralico zaradi domnevnih vojnih zločinov v Ukrajini, vključno z nezakonitimi deportacijami ukrajinskih otrok.

Skupino gospodarsko najmočnejših držav v vzponu Brics, ki ji trenutno predseduje Južna Afrika, sestavljajo še Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska. Do vojne v Ukrajini članice praviloma ohranjajo nevtralno držo. Skupina sicer samo sebe razume kot protiutež gospodarski prevladi Zahoda.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen