Pred iztekom vročinskega vala v Španiji izmerili nove “peklenske” rekorde: V Kataloniji 45,4 stopinje Celzija, na Majorki 43,9 stopinje Celzija

0

Aktualni vročinski val v Španiji je poskrbel za niz novih temperaturnih rekordov. Med drugim so meteorologi v torek v kraju Figueres na severovzhodu države izmerili 45,4 stopinje Celzija, kar je najvišja temperatura od začetka meritev v Kataloniji. Vročina bo na Iberskem polotoku predvidoma v četrtek končno začela popuščati.

Rekordne vrednosti so izmerili tudi v več krajih na Majorki, je potrdila španska meteorološka agencija Aemet. V Sa Pobli, okoli 40 kilometrov od otoške prestolnice Palma, je živo srebro doseglo 43,9 stopinje Celzija.

Lokalne oblasti so za sever in vzhod priljubljenega otoka izdale rdeče opozorilo, še navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Rekordne temperature v Španiji in po svetu strokovnjaki pripisujejo podnebnim spremembam, ki so letos še posebej občutne zaradi pojava El Nino. Zaradi globalnega segrevanja, ki ga s svojo aktivnostjo povzroča človek, bodo takšni izjemni vremenski dogodki po vseh pričakovanjih dlje trajajoči in bolj pogosti.

Da podnebne spremembe povečujejo verjetnost izrednih vremenskih dogodkov, je v luči vročinskega vala ponovil tudi tiskovni predstavnik Aemeta Ruben del Campo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen