Dr. Milan Zver obsoja izjave Daria Kordića

0

(14. julij 2023) Evropski parlament je v sredo glasoval o amandmaju, ki obsoja izjave Daria Kordića, ki je bil med vojno v BiH eden od poveljnikov hrvaških paravojaških enot. Haaško sodišče ga je obsodilo na 25 let zapora zaradi pokola v vasi Ahmići leta 1993, v katerem je bilo ubitih več kot sto civilistov, večinoma muslimanov. V zaporu je preživel 17 let in bil predčasno pogojno izpuščen. Lani je na proslavi ob obletnici operacije Nevihta dejal, da bi vse ponovil in ne bi zamenjal niti sekunde.

Evropski parlament je v sredo glasoval o obsodbi teh Kordićevih izjav. Za je bilo 526 poslancev, 43 proti, 62 vzdržanih. Med slovenskimi poslanci so za glasovali Milan Brglez, Klemen Grošelj, Irena Joveva, Matjaž Nemec in Ljudmila Novak.

Dr. Milan Zver je glede glasovanja na seji že pojasnil, da je “tovrstne objave vselej obsojal in da tudi ta izjava ni nobena izjema.” ” Pri mojem glasovanju na seji je prišlo do napake in sem že vložil zahtevo za popravek glasovanja,” je še pojasnil dr. Zver, ki je tako tudi podprl obsodbo Kordićevih izjav.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen