Britanska policija z novimi pooblastili za končanje radikalnih protestov, ki ustavljajo promet in dela na gradbiščih ter povzročajo materialno škodo

0

Britanska policija ima od danes nova pooblastila glede demonstracij, tudi glede ukrepov proti okoljskim in drugim aktivistom, ki s protesti ustavljajo promet in dela na gradbiščih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nova zakonodaja, ki je začela veljati danes, med drugim prepoveduje nekatere metode, ki jih uporabljajo demonstranti, kot je počasna hoja. Policisti lahko od demonstrantov zahtevajo, da zapustijo ulico. Tistim, ki bodo izkopali rove ali ostali v njih, da bi na primer preprečili ali ustavili gradnjo pomembne infrastrukture, poslej grozi do tri leta zapora. Za oviranje del na pomembni prometni infrastrukturi pa je predvidena zaporna kazen šest mesecev.

Konservativna britanska vlada je poudarila, da podpira svobodo demonstracij, obenem pa je bila kritična do radikalnih oblik protestov. “Javnost ima dovolj tega, da njeno življenje motijo sebični protestniki. Kaos, ki smo mu priča na naših ulicah, je nezaslišan,” je dejala notranja ministrica Suella Braverman.

Kritiki po drugi strani trdijo, da strožja zakonodaja ogroža pravico do demonstracij. Vlada je že pred tem močno omejila pravice udeležencev protestov. Policisti lahko na primer zaradi suma aretirajo vsakogar, za katerega menijo, da bi lahko kršil javni red in mir. To pravico so policisti prvič uporabili ob kronanju kralja Karla III.

Lani so v Veliki Britaniji prijeli več sto demonstrantov, med njimi tudi okoljskih aktivistov, ki so protestno blokirali glavne ceste in mostove. Nekateri so protestirali tako, da so se usedli sredi ceste ali pa so se celo prilepili nanjo, da jih je policija težje odstranila, še poročajo agencije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen