[V Rusiji med vojnimi akterji dokončno počilo] Prigožin vstopil v Rostov na Donu in pozval k oboroženemu odporu proti ruski oblasti, Kremelj in FSB že pozvale k njegovi aretaciji

0

V Rusiji vladajo močno poostrene varnostne razmere, v Moskvi so uvedli celo protiteroristične ukrepe, potem ko je vodja zasebne vojske ruskih plačancev Wagner Jevgenij Prigožin v petek pozval k oboroženemu uporu proti obrambnemu ministru Sergeju Šojguju. Glede na posnetke naj bi Prigožinove sile danes v Rostovu na Donu zasedle vojaške objekte.

Ruske vladne sile so poostrile varnost v Moskvi, od koder so danes zjutraj poročali o oklepnih vozilih in vojaških tovornjakih na ulicah, med drugim tudi pred poslopjem parlamenta. Nacionalni protiteroristični odbor je v mestu razglasil “protiteroristično operacijo”, s katero da želijo preprečiti morebitna teroristična dejanja v Moskvi in širši regiji. Dostop do spleta je omejen.

Varnost so že v petek poostrili v še nekaj regijah po državi in zlasti v Rostovu na Donu, ki je sedež ruskega poveljstva za jug države in od koder oblasti nadzirajo vojno v Ukrajini. Tamkajšnji guverner je prebivalce pozval, naj ostanejo v zaprtih prostorih.

V zgodnjih jutranjih urah je Prigožin zatrdil, da so njegove sile iz Ukrajine že vstopile v Rusijo in dosegle Rostov. Kasneje je objavil posnetek, na katerem trdi, da je znotraj vojaškega štaba in da njegove sile nadzorujejo vse vojaške objekte v mestu, vključno z letališčem.

Pri tem po njegovih besedah niso naletele na odpor s strani vpoklicanih mladih ruskih vojakov. Dejal je, da se njegove sile proti otrokom ne bodo borile, vendar pa jih nihče ne bo zaustavil in bodo šli naprej vse do konca. Tako on kot njegovih 25.000 borcev je pripravljenih tudi umreti, je zatrdil.

V drugem posnetku, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije, napoveduje blokado mesta in premik naprej proti Moskvi, če se ne Šojgu in načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov ne bosta srečala z njim.

Pred tem je zatrdil, da je Gerasimov ukazal zračne napade na Wagnerjeve enote, ki naj bi pred tem po navedbah Prigožina sestrelile ruski vojaški helikopter. Že v petek je vodja Wagnerja, ki že dlje časa kritizira rusko vojsko, izjavil, da bodo njegove sile kaznovale Šojguja in pozval rusko vojsko, naj se ne upira.

Nacionalni protiteroristični odbor Rusije je medtem Prigožina obtožil, da poziva k oboroženemu uporu, zaradi česar mu grozi do 20 let zapora. Ruska varnostna služba FSB je pozvala plačance Wagnerja, naj aretirajo Prigožina in naj ne sledijo njegovim kriminalnim ukazom.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je sporočil, da je predsednik Vladimir Putin obveščen o dogajanju in da so bili sprejeti vsi potrebni ukrepi. V kratkem bo glede na napoved Kremlja nagovoril narod.

Tiskovni predstavnik ameriškega cveta za nacionalno varnost Adam Hodge je sporočil, da Washington zadeve spremlja in se namerava o tem posvetovati z zavezniki.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen