V Generalni skupščini ZN poteka glasovanje o kandidaturi Slovenije za sedež v Varnostnem svetu; Slovenija s 153 glasovi izvoljena za leti 2024 in 2025!

0

V Generalni skupščini ZN v New Yorku se je začelo glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024 in 2025. Slovenija kandidira za sedež vzhodnoevropske skupine v konkurenci z Belorusijo. Za izvolitev potrebuje dve tretjini glasov držav, ki glasujejo.

Izid prvega kroga glasovanja naj bi bil objavljen okoli 17. ure po srednjeevropskem času. Če bodo glasovale vse države z glasovalno pravico, bi bilo treba za izvolitev dobiti 128 glasov.

Če v prvem krogu nobena država ne bo dobila zadosti glasov, bo sledil drugi krog glasovanja. Število krogov glasovanja ni omejeno, v petem krogu pa lahko poleg Slovenije in Belorusije kandidaturo vloži katerakoli država iz vzhodnoevropske skupine ZN.

V New Yorku glasovanje spremlja zunanja ministrica Tanja Fajon. Pred odhodom je bila optimistična, saj je Slovenija po njenih besedah v zadnjem tednu dobila več napovedi o podpori. A ker je glasovanje tajno, negotovost ostaja do konca, je opozorila.

Če bo Slovenija izvoljena, bo mesto v Varnostnem svetu zasedala od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2025.

Glasovanje poteka tudi v drugih regionalnih skupinah ZN, a le v vzhodnoevropski se za eno mesto potegujeta dve državi, Slovenija in Belorusija. Za sedeža afriške skupine sta kandidatki Alžirija in Sierra Leone, za sedež azijsko-pacifiške skupine kandidira Južna Koreja, za sedež skupine latinskoameriških in karibskih držav pa Gvajana.

Varnostni svet ima 15 članic, od tega je deset nestalnih, pet držav – ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija – pa ima stalne sedeže in tudi pravico veta.

Pripis: Slovenija je bila danes v Generalni skupščini ZN izvoljena v Varnostni svet ZN za leti 2024 in 2025. Dobila je 153 glasov, za izvolitev je bila sicer potrebna dvotretjinska večina 128 glasov. Slovenija je na volitvah premagala Belorusijo, ki se je prav tako potegovala za sedež vzhodnoevropske skupine ZN in je dobila 38 glasov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen