Regulator v ZDA po kripto borzi Binance kazensko ovadil še kripto borzo Coinbase

0

Potem ko je v ponedeljek vložila kazensko ovadbo zoper kripto borzo Binance, je ameriška Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) danes sprožila podoben sodni spor še s kripto borzo Coinbase. Kot so navedli v SEC, tudi ta v ZDA ni registrirana kot borza vrednostnih papirjev, s čimer vlagatelje izpostavlja tveganjem.

“Coinbase je vsaj od leta 2019 z nezakonitim omogočanjem nakupa in prodaje kripto vrednostnih papirjev ustvarila na milijarde dolarjev zaslužka,” so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP podčrtali v komisiji.

V ovadbi, vloženi na zvezno sodišče, so opozorili tudi, da se kripto borza ni ustrezno registrirala, s tem pa je “vlagatelje med drugim prikrajšala za pomembno zaščito, vključno z nadzorom SEC, zahtevami glede vodenja evidenc in zaščitnimi ukrepi proti navzkrižju interesov”.

“Coinbase se je popolnoma zavedal uporabnosti zveznih zakonov o vrednostnih papirjih za svoje poslovne dejavnosti, vendar jih namerno ni hotel upoštevati,” je dejal predstavnik SEC Gurbir Grewal.

SEC je s tem prehitel ameriški kongres, ki problematike še ni naslovil. Naj bi pa predstavnik Coinbase danes na temo digitalnega premoženja v prihodnosti nastopil pred predstavniškim domom.

Kripto borza se na očitke ameriškega regulatorja za zdaj ni odzvala.

Na podlagi podobnih sumov je SEC v ponedeljek kazensko ovadil tudi kripto borzo Binance in njenega ustanovitelja Changpenga Zhaa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen