[Svak zna edini v Sloveniji nameščati balkonske solarne panele] KPK bo preveril potencialni konflikt interesov državne sekretarke Tine Seršen

3

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je na podlagi pisanja medijev začela preučevati potencialni konflikt interesov državne sekretarke na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tine Seršen. V primeru ugotovljenih razlogov za sum kršitev bodo uvedli predhodni preizkus, v katerem bodo preverili vsa dejstva in okoliščine.

Revija Reporter je v torek poročala, da ima svak državne sekretarke Seršen podjetje Energen, ki kot edino v Sloveniji namešča balkonske solarne panele skladno s zakonodajo, in to na podlagi pravilnika, ki ga je pisala državna sekretarka. Lastnik Energena Marko Seršen je za revijo dejal, da “gre zgolj za naključje, da je žena mojega brata državna sekretarka, ki je pisala ta pravilnik”.

Državna sekretarka je na današnji seji odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor dejala, da “zavrača vse osebne diskreditacije”, in objavo označila za “lažno novico”, na katero je ministrstvo že odgovorilo z objavo pojasnila. V tem je med drugim navedlo, da je bila prva balkonska sončna elektrarna priklopljena na omrežje pred več kot šestimi leti, njihovo uporabo in način priključitve pa opredeljuje tehnična smernica, ki jo je septembra 2021 izdal takratni minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

Po pojasnilih ministrstva so vtične proizvodne naprave, ki omogočajo samooskrbo, pred sprejetjem pravilnika urejali trije podzakonski predpisi na način, ki medsebojno ni bil usklajen. “Ministrstvo je s pravilnikom želelo urediti področje tako, da bi bilo to skladno s tehničnimi predpisi in standardizacijo ter tudi z vidika sorazmernosti z vidika administrativnih ovir za končnega odjemalca, ki se želi samooskrbovati z vtično proizvodno napravo,” so zapisali.

Kot so poudarili, je tovrstne naprave mogoče danes kupiti v številnih specializiranih in spletnih trgovinah, tujih in slovenskih, za priklop na notranje inštalacije pa ni potrebna storitev nobenega podjetja ali pooblaščenih strokovnjakov.

Na KPK so za STA pojasnili, da informacij o potencialnem konfliktu interesov niso imeli, so pa začeli zadevo preučevati na podlagi objavljenih člankov.

“V primeru ugotovljenih razlogov za sum kršitev iz naših pristojnosti bomo na lastno pobudo uvedli predhodni preizkus, v katerem bomo preverili vsa dejstva in okoliščine konkretnega primera,” so zapisali in dodali, da več informacij v tej fazi postopka ne morejo posredovati.

So pa na KPK izpostavili, da so lahko okoliščine, ki kažejo na to, da zasebni interes vpliva na nepristransko opravljanje javnih nalog uradne osebe, najrazličnejše in predstavljajo dejansko vprašanje, ki ga je treba vedno preverjati z vidika konkretnega primera.

“Avtomatičnega, vnaprej prepoznanega in na vse možne primere razširjenega nasprotja interesov ni, ampak je nasprotje interesov vezano na vsak konkreten primer posebej in se presoja glede na okoliščine tega primera,” so dodali.

Št. komentarjev: 3
  1. Gasilec pravi

    Skoraj tako, kot je imel nekdaj Janšev brat najboljše kulice in slični material

  2. raft pravi

    Tale Tinca ima nos prevaranta.

  3. Nace pravi

    Golobnjak se bohoti, narod pa vse slabše živi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen