Putin zatrdil, da je v soboto sam zaukazal izogibanje prelivanju krvi, zahvalil se je tudi najvišjim predstavnikom varnostnega aparata

0

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nocojšnjem nagovoru naciji zatrdil, da je v soboto med poskusom upora zasebne najemniške vojske Wagner sam zaukazal vojski in drugim varnostnim organom, da se izognejo prelivanju krvi. Po njegovih besedah sta namreč Zahod in Ukrajina želela videti, da bi se “Rusi pobijali med seboj”.

Putin je po poročanju tujih tiskovnih agencij v luči ugibanj, zakaj uporniki v soboto niso naleteli na večji odpor oblasti, povedal, da je bil pač “potreben čas”, da se skladno z njegovimi ukazi zadeve razrešijo mirno. “Bi pa upor tako ali tako zadušili,” je zagotovil.

“Naši sovražniki so si želeli bratomora.(…) Želeli so si, da bi se Rusi pobijali med seboj,” je navedel in omenil Zahod, Ukrajince in “domače izdajalce vseh vrst”. Pri tem je poudaril, da je vsak poskus izsiljevanja in podpihovanja neredov v Rusiji “obsojen na neuspeh”.

Zahvalil se je rednim vojakom in pripadnikom obveščevalnih služb, ki so se postavili proti uporu, beloruskemu predsedniku Alenksandru Lukašenku, ki naj bi posredoval med Putinom in vodjo Wagnerja Jevgenijem Prigožinom, ter Rusom za izkazana “enotnost in patriotizem” med sobotnim dogajanjem.

Omenil je tudi “pogum in žrtvovanje” pilotov, ki so se zoperstavili upornikom in pri tem izgubili življenje. S tem je režim v Moskvi prvič javno priznal, da so bile na strani vojske žrtve.

Pripadnikom skupine Wagner je Putin sporočil, da se lahko priključijo ruski vojski ali odidejo v sosednjo Belorusijo, kamor naj bi po sobotnem poskusu upora odšel tudi Prigožin. “Organizatorji upora, ki so izdali državo, so izdali tudi tiste, ki so bili na njihovi strani,” je rekel Putin. Napovedal je, da bodo odgovorni za upor za svoja dejanja odgovarjali, ni pa pri tem omenjal Prigožina.

Da je bil namen upora skupine Wagner preprečiti njeno uničenje in ne strmoglavljenje vlade, je medtem danes v svojem prvem zvočnem sporočilu, odkar je konec tedna sprožil in nato preklical upor, izjavil Prigožin. Ob tem je pripomnil, da je pohod na Moskvo pokazal zelo resne varnostne težave v Rusiji.

Putin se je nocoj srečal z najvišjimi predstavniki varnostnega aparata. “Zbral sem vas, da bi se vam zahvalil za opravljeno delo v zadnjih dneh in da se pogovorimo o razmerah,” je povedal na začetku srečanja. Sodeč po posnetkih državne televizije je bil ob njem obrambni minister Sergej Šojgu, ne pa tudi načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov. To dvojico je Prigožin v svojih nastopih omenjal kot svoja glavna nasprotnika.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen