(Ponosnih 32 let slovenske državnosti) Ob dnevu državnosti Slovenija prejema številne čestitke iz tujine

0

Ob današnjem dnevu državnosti Slovenija prejema številne čestitke iz tujine, ob Evropski uniji in zvezi Nato tudi od številnih držav, med drugim od Turčije, Romunije, Albanije, Poljske, Grčije, Črne gore, ZDA in Ukrajine. V Kijevu so se ob tem Sloveniji zahvalili za močno in neomajno podporo.

Evropski svet je ob čestitki Slovencem ob dnevu državnosti na Twitterju izpostavil, da ima Slovenija največji delež območij Nature 2000 v Evropski uniji in da v njej živi več kot desetina vseh vrst v tem največjem naravovarstvenem omrežju na svetu.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v imenu ZDA slovenskemu narodu izrazil najboljše želje ob dnevu državnosti, Sloveniji pa še enkrat čestital za izvolitev v Varnostni svet Združenih narodov v obdobju 2024-2025.

Izrazil je prepričanje, da bo Slovenija pomembno prispevala k ohranitvi mednarodnega miru in varnosti. Izpostavil je, da “ta mejnik temelji na uveljavitvi Slovenije kot živahne demokracije, zagovornice dobrega upravljanja in vladavine prava ter regionalne voditeljice pri spodbujanju varnosti in evroatlantskega povezovanja na Zahodnem Balkanu”.

“Na podlagi naših skupnih vrednot kot partnerjev in zaveznikov v Natu postajamo močnejši zaradi sodelovanja pri pomembnih vprašanjih, kot sta čista in zanesljiva energija ter širjenje gospodarskih vezi med državama,” je še zapisal v sporočilu za javnost State Departmenta. Dodal je, da se veseli nadaljnje krepitve globokega prijateljstva med državama tudi v prihodnjem letu.

Čestitke ob dnevu državnosti so Sloveniji na Twitterju med drugimi namenila tudi zunanja ministrstva Latvije, Armenije, Turčije, Romunije, Albanije, Poljske, Maldivov, Grčije, Črne gore, Irana, Katarja, Šrilanke in Ukrajine. Na Twitterju so ji čestitali tudi Oman, Savdska Arabija, Kosovo, Portugalska, Estonija, Gruzija, Združeni arabski emirati, Indija, Severna Makedonija, Litva in Francija.

Ukrajina se je ob tem zahvalila Sloveniji za močno in neomajno podporo ter dodala, da se veseli širitve sodelovanja med državama za dobro Evrope in vsega sveta.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen