Podpredsednik DZ Krivec ob dnevu državnosti: Združimo najboljše, kar premoremo, da bodo sanje o boljšem življenju izpred 33 let postale resničnost!

0

Najbolj svetel čas slovenske zgodovine, je čas, ko smo postali nacija z lastno državo, je na slavnostni seji DZ ocenil podpredsednik DZ Danijel Krivec. Danes pa je Slovenija v krizi, zato moramo združiti najboljše, kar premoremo, da bodo sanje o boljšem življenju izpred 33 let, ki so spremljale glasovanje na plebiscitu, postale resničnost, meni.

Podpredsednik DZ in poslanec SDS Krivec se je v nagovoru na slavnostni seji DZ na predvečer dneva državnosti ozrl na čas, ko se je slovenski narod odločil za samostojno državo. “To je bil čas velikih pričakovanj, hkrati pa tudi velike negotovosti. Pogum in odločnost vseh, ki so takrat sprejemali ključne politične odločitve, sta presegla dvome in omahljivost mnogih,” je dejal in ocenil, da je v osamosvojitveni vojni ljubezen do domovine premagala strah.

Čas osamosvajanja pa so zaznamovale tudi sanje o novem, boljšem življenju. “Je danes tako? So se naše sanje uresničile ali smo sanjali zaman?,” se je ob tem vprašal. Kot ugotavlja, številni menijo, da je v Sloveniji marsikaj narobe, da so človekove pravice kršene, da je ulica zmagovalka lanskih parlamentarnih volitev, da civilna družba izstavlja račune, medtem ko zmanjkuje denarja za zdravstvo, ceste, domove za ostarele. Spet drugi menijo, da je v Sloveniji živeti čudovito, je strnil.

Po več kot treh desetletjih tako po mnenju Krivca postaja vse bolj očitno, da pravičnost, spoštovanje, enakopravnost, svoboda in solidarnost različnim ljudem različno pomenijo. “A ne glede na to je nujno, da v družbi obstaja temeljno soglasje o tem, kaj je dobro in kaj je slabo,” je poudaril. V nasprotnem primeru izgubimo moralni kompas in so stvari postavljene na glavo, družba pa je v krizi.

In Slovenija danes je v krizi, je prepričan Krivec, ki se je ob tem obregnil tudi ob odločitev ustavnega sodišča o odpravi zadržanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija in ukinitev nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja.

Obenem je poudaril, da se je slovenski narod na plebiscitu izrekel tudi proti življenju v Jugoslaviji in komunističnemu režimu. A danes se po njegovem prepričanju zdi, da se nekaterim toži po tistih časih, aktualna vlada pa po njegovem mnenju z nekaterimi odločitvami temu na široko odpira vrata. Vse to pa nas kot narod in državo drži na mestu, da ne napredujemo, kot bi lahko, ocenjuje Krivec.

Preizkušnje, pred katere je postavljen narod, pa zahtevajo, da se vrnemo k temeljem, na katerih smo postavili svoj dom in vrednotam, ki smo jih vtkali v samo bistvo samostojne države, in sicer vrednote svobode, pravičnosti, solidarnosti in domoljubnosti, ki so postale temelj demokracije, enakosti, človekovih pravic in pravne države, je še sklenil podpredsednik DZ.

Zbrane je pozdravila tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je izpostavila, da je bila “pot do svobodne Slovenije dolga in trnova, zato se danes s ponosom in z globokim spoštovanjem lahko ozremo nazaj na vse uspešno premagane nevarnosti, da nam morda ne bi uspelo, na premagane prepreke in nevšečnosti, ki so jih zmogli ljudje, ki so se zavzeli za našo neodvisnost in našo svobodo”. “Država je bila zgrajena na temeljih demokracije, enakosti, pravičnosti in spoštovanja človekovih pravic. To so vrednote, ki ostajajo naš temelj in nas kot nevidna vez medsebojno povezujejo in osmišljajo našo družbo,” je dejala.

Slavnostne seje DZ, na kateri so se padlim v vojni za Slovenijo poklonili tudi z minuto molka, so se udeležili tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, predsednik DS Marko Lotrič, predstavniki različnih državnih institucij in diplomacije, nekateri ministrice in ministri (a brez prvega med njimi, premierja Roberta Goloba), nekdanji predsedniki države in DZ in nekdanji poslanci, zastavonoše in praporščaki, predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij, predstavniki verskih skupnosti ter ostali visoki gostje.

V nedeljo bo Slovenija obeležila 32. obletnico osamosvojitve, ko je takratna slovenska skupščina 25. junija 1991 sprejela ključne dokumente za osamosvojitev Slovenije. Že danes v počastitev dneva državnosti po državi potekajo številne slovesnosti, vrhunec prireditev bo tudi letos osrednja državna proslava, ki bo nocoj na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen