Notranji ministri EU na ključnih pogovorih o migracijskem paktu glede upravljanja azila in migracij

1

Notranji ministri članic EU skušajo na današnjem zasedanju v Luxembourgu doseči preboj v pogajanjih o ključnih zakonodajnih predlogih iz pakta o migracijah in azilu. Evropska komisarka Ylva Johansson in švedska ministrica Maria Malmer Stenergard sta poudarili, da je treba dogovor doseči danes. Kot je bilo pričakovati, so pogajanja zahtevna.

Ministri za notranje zadeve, med njimi slovenski minister Boštjan Poklukar, skušajo doseči dogovor o stališčih Sveta EU o predlogu uredbe o azilnih postopkih in uredbe o upravljanju azila in migracij. Gre za ključna predloga iz pakta o migracijah in azilu, o katerih se bo moral Svet nato pogajati še z Evropskim parlamentom.

Različica predloga uredbe o upravljanju migracij, ki jo je švedsko predsedstvo Svetu EU pripravilo pred zasedanjem ministrov, predvideva t. i. obvezno solidarnost med državami članicami.

V skladu s to določbo bi morale manj obremenjene članice sprejeti določeno število prosilcev za azil iz držav, ki so bolj izpostavljene migracijskim pritiskom. Če tega ne bi želele storiti, pa bi morale tej članici plačati določen znesek. Glede na predlog, ki so ga dopoldne obravnavali ministri, bi ta znesek znašal 20.000 evrov na prosilca za azil, je ob prihodu pojasnila švedska ministrica za migracije Malmer Stenergard.

Zdaj je treba najti ravnovesje med zahtevami sredozemskih držav, ki zahtevajo več solidarnosti pri soočanju s prihodi prosilcev za azil, in tistimi, ki odločno zavračajo sprejemanje. Med prvimi sta predvsem Italija in Grčija, med slednjimi pa Madžarska, Poljska in Avstrija.

“Ta obsežen paket sem predstavila pred skoraj tremi leti. Zahvaljujoč velikemu napredku v času francoskega, češkega in zdaj švedskega predsedstvu je zdaj od tega maratona ostalo samo še sto metrov. Smo zelo blizu tega, da danes dosežemo dogovor. Pričakujem, da bodo članice opravile še teh nekaj metrov in ga tudi dosegle,” je ob prihodu na zasedanje povedala evropska komisarka za notranje zadeve Johansson.

Da je danes dan, ko je mogoče doseči dogovor, je poudarila tudi Malmer Stenergard. “Mislim, da smo tako blizu, da ni sprejemljivega razloga, da ne bi opravili še preostanka poti,” je povedala.

Kot je bilo pričakovati, so se pogajanja izkazala za zahtevna. Ministri so tako po neuradnih informacijah prekinili pogovore o paktu in jih bodo predvidoma nadaljevali po kosilu. Medtem so se sestali stalni predstavniki držav članic pri EU, ki obravnavajo nov kompromisni predlog švedskega predsedstva.

O izhodiščih za pogajanja z Evropskim parlamentom bodo odločali s kvalificirano večino. Da je predlog potrjen, ga mora podpreti najmanj 15 od 27 članic EU, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva unije.

Ministri imajo na dnevnem redu tudi poročilo o stanju schengenskega območja, v katerem je Bruselj opozoril, da je pripravljen uporabiti pravna sredstva proti državam, ki izvajajo nadzor na notranjih mejah. Tega med drugim že več let na meji s Slovenijo izvaja Avstrija.

Število komentarjev: 1
  1. raft pravi

    Siromašenje in pačenje literarne pokrajine – kako so cenzurirali Cankarja
    V zahodnem svetu ponovno obujajo cenzuro literarnih del, seznami prepovedanih knjig se daljšajo
    ———————
    Cankarja so cenzurirali Srbi tako, da so ga ubili. Upam, da bo ljubljanski šerif pustil njegov grob nedotaknjen.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen