Današnji dan posvečen Primožu Trubarju, utemeljitelju knjižne slovenščine

0

Današnji dan je posvečen Primožu Trubarju. Za spominski dan utemeljitelja knjižne slovenščine in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran njegov domnevni rojstni datum. V DZ je bila kulturna prireditev, na Trubarjevi domačiji na Rašici pa bo literarni večer Dom v jeziku.

Na kulturni prireditvi v DZ je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič spomnila na izjemen pomen Trubarja in njegovega ustvarjalnega opusa za slovenski narod. Predsednica odbora DZ za kulturo Tamara Vonta pa je med drugim dejala, da globalizem prinaša tudi priložnosti za slovenski jezik, da se ta pojavlja v okoljih, kjer se v preteklosti ni.

Kot so sporočili iz DZ, je izrazila prepričanje, da “je slovenščina v omari t.i. varnih jezikov”. Tudi politična volja in ekonomska zmožnost je po njenem mnenju takšna, da slovenski jezik ohranja in razvija. Na prireditvi so sodelovali dijaki Prve gimnazije Maribor in Parlamentarni pevski zbor Kvorum.

V občini Velike Lašče na današnji dan praznujejo občinski praznik. Ker pa v letošnjem letu mineva 100 let od smrti njihovega rojaka Josipa Stritarja, so tokratni občinski praznik namenili spominu na njegovo zapuščino. Praznično dogajanje bo potekalo cel teden, praznovanje pa se bo začelo na Rašici s Trubarjevim dnem, ko bo potekal literarni večer Dom v jeziku, piše na spletni strani občine Velike Lašče.

Že 10. literarni večer Društva slovenskih pisateljev (DSP) na Slovenski pisateljski poti Dom v jeziku, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Trubarjevo domačijo, Občino Velike Lašče in Programom Ars, se bo na Trubarjevi domačiji na Rašici začel ob 18. uri.

Kot so zapisali na DSP, bo prireditev veliko praznovanje literature, ustvarjalnosti in moči slovenske besede. V imenu pisateljske misli se bodo srečali in predstavili dobitniki slovenskih literarnih nagrad in priznanj: dobitnica Jenkove nagrada Nataša Velikonja, kresnikov nagrajenec Roman Rozina, dobitnik nagrade novo mesto short 2022 Franci Novak, dobitnica večernice 2022 Maša Ogrizek, dobitnica Cankarjeve nagrade Mojca Kumerdej in prejemnik Rožančeve nagrade Uroš Zupan. Večer bo tudi tokrat neposredno predvajan na valovih Radia Slovenija, na 3. programu Radia Slovenija – Programu Ars.

Literarnemu večeru bo sledilo odprtje likovne razstave Trubarjevi kraji, ki letos nosi naslov Josip Stritar in literarna kritika ter je posvečena 100. obletnici Stritarjeve smrti.

Univerzitetna knjižnica Maribor in Zveza kulturnih društev Maribor sta tokratna Spominjanja posvetila počastitvi prazničnega dne in utrditvi zavedanja o delu in pomenu Trubarja za slovenski narod in za širši evropski prostor. Prireditev s pričetkom ob 17. uri, ki so jo naslovili Dan Primoža Trubarja 2023 – jezikovno načrtovanje in jezikovna politika, bo v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor.

Pobudo za državni praznik je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal lani preminuli tržaški pisatelj Boris Pahor. Odločitev o državnem prazniku je bila sprejeta leta 2010.

Trubar, rojen leta 1508 na Rašici, velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Kot duhovnik je služboval na Slovenskem in v Nemčiji. Kot zagovornik nauka Martina Lutra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bila Katekizem in Abecednik. Umrl je leta 1586.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen