Na Hrvaškem ob strmoglavljenju madžarskega vojaškega helikopterja najmanj dva mrtva, tretjega člana posadke še vedno iščejo

0

Na Hrvaškem je danes med usposabljanjem za gorsko letenje strmoglavil helikopter madžarskih oboroženih sil. Reševalci so v kanjonu reke Čikole že našli razbitine ter dve trupli, medtem ko tretjega člana posadke še vedno iščejo, poročajo hrvaški mediji.

Po navedbah hrvaškega obrambnega ministrstva je bil madžarski vojaški helikopter na usposabljanju v mednarodnem centru za usposabljanje specialnih letalskih sil v vojašnici hrvaške vojske v Zemuniku.

Strmoglavil je okoli poldneva blizu Drniša, ko se je vračal z naloge na matičnem letališču. Strmoglavil je med naseljema Pakovo Selo in Miljevci v šibeniško-kninski županiji. Dodali so, da v iskanju sodelujejo ekipe s helikopterjem in letalom pilatus hrvaških vojaških letalskih sil. Na kraj nesreče so kmalu prišla tudi reševalna vozila in gasilci ter pripadniki vojske in gorske reševalne službe, policija pa je območje zaprla, poroča hrvaški portal televizije N1.

V kanjonu reke Čikola so reševalci že našli tako razbitine helikopterja kot tudi trupli dveh članov posadke, tretjega medtem še iščejo, je potrdilo obrambno ministrstvo. Vodja hrvaške gorske reševalne službe Josip Brozičević je za hrvaško tiskovno agencijo Hina dejal, da so nadzorne kamere na terenu posnele dim, ki se dviga s kraja strmoglavljenja.

Hrvaški portal Telegram, ki je navedel več virov, je poročal, da je helikopter strmoglavil po tem, ko je zadel jeklenico preko kanjona reke Čikola. Hrvaški portal Index navaja, da še vedno ni jasno, zakaj je helikopter letel tako nizko, in da je strmoglavil tik pred izlivom Čikole v Krko.

Telegram tudi navaja, da se je ponesrečil helikopter airbus H145, ki ga je madžarska vojska kupila pred štirimi leti in da je danes sodeloval na urjenju madžarskih posadk. Šlo je za urjenje v dveh helikopterjih, v okviru katerega so vadili letenje v gorskem območju. En helikopter se je vrnil v skladu z načrti, z drugim pa so izgubili stik pred koncem leta.

Kanjon reke Čikola je dolg 14 kilometrov in ponekod globok do 170 metrov. Nahaja se blizu narodnega parka Krka v osrednji Dalmaciji, zanj pa je značilna izredna surovost, ki jo poudarjajo mogočni borovci, neprehodnost kanjona ter pogosto izsuševanje struge reke.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen