Ekstremna vročina na severu Kitajske podira rekorde, na severu Pekinga skoraj 42 stopinj Celzija

0

Dele severne Kitajske je zajela ekstremna vročina s temperaturami nad 40 stopinj Celzija. V nekaterih delih Pekinga in bližnjega velemesta Tianjin so zabeležili najvišje temperature v zadnjih letih. Oblasti so prebivalce pozvale, naj omejijo zadrževanje na prostem in poskrbijo za ustrezno zaščito, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vremenska postaja na severu Pekinga je danes zgodaj popoldne zabeležila 41,8 stopinj Celzija, s čimer je kitajska prestolnica trenutno najbolj vroče mesto v državi. Na jugu velemesta so prvič po skoraj desetih letih zabeležili temperature nad 40 stopinjami Celzija. To so sicer najvišje junijske temperature v Pekingu od začetka zanesljivega beleženja.

V sosednjem Tianjinu so izmerili 40,6 stopnje Celzija. “Junija še nikoli ni bilo tako vroče, zdaj pa je tako vroče, da se mi tresejo roke,” je na družbenem omrežju Weibo zapisal eden od prebivalcev. “Ali so nad Pekingom sedaj tri sonca,” je retorično vprašal drugi.

Rekordna vročina sovpada s festivalom zmajevih čolnov, ko se številni Kitajci družijo na prostem. Oblasti so prebivalce pozvale, naj se v času tridnevnega praznika čim manj zadržujejo na prostem. Pekinška vremenska služba je izdala oranžno opozorilo pred hudo vročino in ljudem svetovala, naj poskrbijo za ustrezno zaščito. Oranžno opozorilo velja tudi v Tianjinu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen