Družba Jezusova ga več noče v svojih vrstah: patra Marka Rupnika izključili iz jezuitov

0

Slovenskega jezuita, patra Marka Rupnika, ki ga obtožujejo psihičnih in spolnih zlorab redovnic, so 9. junija izključili iz jezuitske skupnosti Družbe Jezusove. Za to naj bi se odločili zaradi neizpolnjevanja odrejenih omejitev po razkritju zlorab, poroča italijanski časnik Domani.

Odločitev o njegovi izključitvi je bila sprejeta “zaradi njegovega trmastega zavračanja izpolnjevanja zaobljube pokorščine”, piše v pismu, ki ga je delegat jezuitskega generalnega predstojnika Johan Verschueren v sredo poslal Rupniku in tudi vsem, ki so podali obtožbe na njegov račun.

Rupniku so bile uvedene omejitve pri njegovem duhovniškem udejstvovanju, umetniškem delovanju in gibanju, ki jih je zdaj že bivši jezuit v zadnjih mesecih večkrat kršil, je še poročal Domani.

Rupnik naj bi namreč pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, v kateri je deloval. Obtožbe zoper njega so bile vložene predlani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale in primer zaključil. Nato so lani v javnost prišle navedbe več redovnic o sistematičnih in več časa trajajočih zlorabah.

Jezuitski red je Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih. Že prej so mu prepovedali vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja in javno komuniciranje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen