Dr. Milan Zver: Leve vlade dokazano upravljajo z državo slabše kot desne vlade

0

(22. junij 2023) Včeraj je izšla nova knjiga Volilne prevare Foruma São Paulo. Knjiga Volilne prevare Foruma São Paulo je nadaljevanje prodajne uspešnice, ki razkriva zločinsko delovanje Foruma São Paulo. Knjiga opisuje nove tehnike volilnih prevar, ki so med drugim podprte s sodobno informacijsko tehnologijo, delovanjem na družbenih omrežjih, uporabo socialnega inženiringa in vpletenostjo trgovine z drogami.Knjiga razkriva srhljivo vsebino, še kako aktualno za slovenski prostor, saj bo bralec zaznal vrsto vzporednic dogajanja v slovenski politiki in družbi. Knjiga tako tudi slovenskemu bralcu razgrinja, v katero smer bo krenila naša država v primeru uklanjanja totalitarizmu in dopuščanja razgradnje demokracije.

Ob izidu sta bila gosta oddaje na Nova24TV avtor knjige Alejandro Peña Esclusa in evropski poslanec dr. Milan Zver, ki je napisal predgovor h knjigi.

Dr. Zver je dejal, da je vsebina knjige Volilne prevare Foruma São Paulo pomembna tudi za nas, Slovence. “Pojma Forum São Paolo do nedavno nismo poznali, tudi evropska zunanja politika je šele začela spremljati ta fenomen,” je ob tem dejal in povedal, da je knjiga pomembna tudi za tiste, ki se znanstveno-strokovno ukvarjajo s politiko, saj avtor raziskovalno dela na tej temi. “Vsak, zlasti pa demokrat, mora spoznavati stranpoti demokracije, in avtor Alejandro Peña Esclusa jih skozi knjigo spoznava in osmišlja,” je povedal dr. Zver. Dodal je, da režimi v Latinski Ameriki, danes jih je 11 združenih v Forum São Paulo, ne prenesejo kritične ocene in avtorjevih ocen, zaradi česar je moral zapustiti svojo domovino. Danes je ta Forum tudi izjemno močan. V Latinski Ameriki bo letos še 5 volitev, naslednje leto pa še 6 in avtor knjige predlaga, da bi se oblikovalo močno opazovalno telo, ki bi nadziralo volitve v vseh teh državah, da ne bi prišlo do volilnih prevar. “Tudi zato je prav, da se avtorju pridružimo v boju za demokracijo,” je poudaril evropski poslanec.

V nadaljevanju je dejal, da skušajo različni hibridni sistemi dokazati, da so bolj učinkoviti od demokracije, a temu ni tako. “Demokracija je v veliki stagnaciji, a vsi demokrati se moramo potruditi, da demokracijo ubranimo,” je ob tem dejal. Prav tako je poudaril, da je v knjigi opisan pristop, kako uporabniki Foruma São Paulo zlorabijo demokracijo za svojo oblast. “Tu ne gre le za politično oblast, temveč za oblast nad ekonomijo, nad drogami, nad kriminalom in za povezave z močnimi vojaškimi mrežami, kot je to na primer z Iranom, ki prav zaradi tega postaja črna velesila. Člani Foruma, ki predsedujejo tem 11 državam so ugrabili demokracijo, ko so prišli na oblast z volilnimi prevarami, in so ukinili ali podredili nekatere demokratične institucije, oblast pa ohranjajo tudi tako, da imajo nadzor nad civilno družbo,” je povedal poslanec. Dodal je, da  imajo člani Foruma poleg mednarodne podpore pod svojim okriljem še druge mednarodne asociacije, ki jih obvladujejo. “Tu je mnogo organizacij, ki so pod vplivom tega Foruma, zato je treba resno vzeti opozorilo avtorja, ali ima smisel, da spustimo na volitve ekstremno leve in ekstremno  desne stranke, ki s tem, ko dobijo oblast, ogrozijo samo podstat demokracije, ker si želijo uničiti nacijo, družino, zasebno lastnino, spoštovanje sočloveka, svobode, torej te osnovne vrednote, ki so nastale kot univerzalne, a vendarle v zahodnem kulturnem miljeju,” je povedal poslanec in dodal, da danes ni več samoumevno dejstvo, da bo demokracija slej kot prej v različnih valovih pokrila ves svet.

V nadaljevanju oddaje je bilo govora o volilni aritmetiki in volilnih prevarah. Dr. Zver je ob tem dejal, da je tudi pri nas volilna aritmetika zelo zanimiva in da so se v času, ko so se oblikovale volilne enote, le te oblikovale na škodo demokratičnih sil, saj so bile volilne enote različno velike, to pa lahko vpliva na rezultat volitev. “Tudi preštevanje glasovnic je pomembno. Naj samo spomnim, da je dr. Pučnik na volitvah dobil 42% glasov, a na tistih volitvah je bilo skoraj 10% neveljavnih glasovnic. Vendar lahko rečemo, da tam, kjer je veliko število neveljavnih glasov, nekaj smrdi,” je dejal dr. Zver in nadaljeval: “V knjigi je nazorno opisan tudi primer sestavljanja volilnih komisij. Če so enovite, je to velik problem in se lahko dogaja tako kot v Rusiji, ko se je cela škatla glasov zamenjala. Kjer so enovite volilne komisije, se dogajajo velike prevare in tudi Slovenija pri tem ni nedolžna. Tudi danes se mi zdi, da je vse preveč neveljavnih glasovnic. Sam sem mnenja, da je zelo majhna verjetnost, da bi se volivec, ki se odloči, da bo šel na volišče, zmoti. Prav tako so tudi predčasna glasovanja, ki niso nadzirana, vedno bolj obiskana. Pod krinko varčevanja se ukinjajo  volišča, tako da se starejši ljudje težje odpravijo na volišča, ki so oddaljena. Z vsem tem se ljudem otežuje udeležbo na volitvah,” je poudaril poslanec. Ob tem je dodal še, da je Evropska unija preveč mehka in šibka pri zaznavanju volilnih prevar. “Evropa je slabo ocenjevala različne režime. Bolj jasno bi se morali postaviti na stran ljudstva, ki trpi v takšnih državah, kjer se še vedno zapira politične zapornike ipd. EU se na primer ni odzvala na krivično sodbo in politični zapor Janeza Janše, predvsem, ker so rekli, da se ne želijo vmešavati v notranje zadeve držav članic na področju sodstva. Po drugi strani pa se v nekatere teme Evropa vendarle nenehno vmešava,” je povedal evropski poslanec. Dodal je, da ko so leve sile na oblasti, EU marsikaj spregleda “Tako še sedaj niso odkrili morilcev malteške novinarke, morilcev slovaškega novinarja in njegove partnerke, … Prav v teh državah se skuša premalo nadzorovati, medtem  ko v Bruslju to  pri nekaterih drugih država zelo radi počnejo,” je še pojasnil poslanec.

Ko je bilo govora o aktualnem dogajanju v Sloveniji, je dr. Zver poudaril, da so leve vlade manj učinkovite, slabše izrabljajo resurse, ki jih ima družba ali narod a razvoj. “To se kaže v takojšnjih dvigih davkov, ker si hočejo priboriti denar za svoj vladajoči razred.” “Ko smo imeli desno-sredinsko vlada na oblasti, pa je bila Slovenija na vseh svetovnih indeksih visoko uvrščena, kar je najbolj prepričljiv dokaz, da leve vlade vladajo dolgoročno slabo za državo in blaginjo,” je bil jasen evropski poslanec. Ob tem je omenil tudi Pučnikovo misel o poškodovanih mentalitetah. “V EU smo preživeli tri hude totalitarne sisteme, ki so vplivali tudi na jedro kulture, to je vrednote, to pa je težko spremeniti čez noč. Vrednote kot del kulture so najtežje spremenljive in v državah, ki so bile izpostavljene socialnemu inženiringu, se težje razvije demokratična kultura. Če pa je demokratična kultura močna, se tudi prepričanja ne spremenijo vsak dan,” je povedal poslanec. Dodal je, da so v stabilnih demokracijah tudi volilne izbire jasne. “Tam ni 123 strank, ampak je le nekaj strank, ki predstavljajo nek vrednostni okvir, za katerega se opredeliš ali pa ne, in to daje demokraciji stabilnost,” je povedal poslanec. Izpostavil je tudi upanje, da se bo situacija pri nas stabilizirala in da bodo ekstremne stranke, kot je na primer Levica, postale manj pomembne. 

O tem, kje je vir denarja za vse te volilne prevare, je dr. Zver  pojasnil, da ta izvira predvsem iz nezakonitih ravnanj, kriminala, drog, prirejanja športnih stav. “Na stotine milijard evrov letno je zaslužkov tistih, ki organizirajo športne stave. To je močan posel, s katerim se Evropa še ni učinkovito spopadla. In prav na teh temeljih se ustvarja vzporedna država, vzporedni mehanizem,” je povedal poslanec. Dodal je, da ima Slovenija smolo, da smo prej bili v nedemokratičnem sistemu in da ima dobršen del ostankov tega sistema še vedno veliko moč. “Pri nas se je govorilo, da je ob osamosvajanju iz države izpuhtelo več kot 60 milijard mark, tudi opran iranski denar v eni od slovenskih bank bi lahko omenili pri tem. Ta denar se zelo učinkovito vrača na posameznih volitvah in ve se, koga se s tem denarjem podpira. Desnih kandidatov zagotovo ne,” je povedal poslanec in nadaljeval, da si v SDS prizadevamo, da do pranja denarja pri nas ne bi več prišlo.

 
“Najprej moramo razumeti, kako se stvari dogajajo, potem pa moramo nekaj narediti, kar je glavna naloga demokratov v prihodnje. Kajti bolj pogumno kot se bomo soočali s tem v prihodnje, bolj uspešni bomo. Če pa ne bomo nič naredili, pa lahko demokracija izgubi,” je bil v zaključku pogovora jasen dr. Milan Zver.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen