Washington Post: Floridski guverner DeSantis bo prihodnji teden razglasil predsedniško kandidaturo. Trump pa z vzdevki nad republikanskega konkurenta.

0

Republikanski guverner ameriške zvezne države Floride Ron DeSantis bo prihodnji teden uradno razglasil kampanjo za osvojitev predsedniške nominacije republikanske stranke za volitve 2024, danes poroča Washington Post in več drugih ameriških medijev.

Guverner z drugim mandatom, ki trenutno velja za najresnejšega republikanskega izzivalca bivšemu predsedniku Trumpu, se na kampanjo pripravlja že več mesecev.

V govorih poudarja svojo lansko prepričljivo zmago na volitvah za drugi guvernerski mandat in podpisuje zakone proti šolskim programom, pravicam skupnosti LGBTQ, priseljencev in žensk, ki naj bi mu po pričakovanjih prinesli podporo pri republikanski bazi.

DeSantis naj bi prihodnji teden priredil dogodek za predstavitev kandidature v svojem rojstnem kraju Dunedinu, je za Washington Post povedal eden od ljudi, ki so seznanjeni z načrti. Njegova ekipa naj bi medtem od 24. do 26. maja v hotelu Four Seasons v Miamiju zbrala donatorje, ki bodo začeli zbirati denar za predsedniško kampanjo.

Ankete DeSantisu sicer trenutno ne pripisujejo veliko možnosti za zmago proti Trumpu, čeprav strankarski vrh želi najti nekoga drugega kot Trumpa, ki se sooča s številnimi preiskavami, tožbami in kazenskim pregonom, ter pogreva svoj poraz na volitvah 2020.

Kljub temu Trump v anketah med republikanskimi volivci trenutno dobiva več kot 40 odstotkov podpore, DeSantis pa okrog 20 odstotkov.

Odbor za politično akcijo, ki podpira DeSantisa, že objavlja oglase in se organizira v ključnih državah, DeSantis pa obiskuje države, kjer se bo predsedniška tekma začela, kot sta Iowa in New Hampshire.

DeSantis je na pikniku v Iowi v soboto poudaril, da ne gre za besede ali objave na družbenih medijih, ampak za zmago. S tem naj bi želel povedati, da Trump ne more zmagati, kandidati z njegovo podporo pa tudi ne.

Trump je DeSantisa že večkrat označil za nelojalnega in pri tem opozoril na svojo podporo iz leta 2018, ki je takratnemu kongresniku pomagala zmagati na težkih strankarskih volitvah za guvernerja. Trump v svojem slogu DeSantisa napada tudi na osebni ravni in mu je že iznašel nekaj vzdevkov, kot sta na primer “Ron Svetohlinski” ali “Ron Mesna Kroglica”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen