Število smrtnih žrtev poplav v Emiliji-Romanji naraslo na 13, skupno so evakuirali več kot 20.000 ljudi

0

Število smrtnih žrtev neurja in poplav, ki so prizadele italijansko deželo Emilija-Romanja, se je povzpelo na 13, so danes sporočile lokalne oblasti in dodale, da več ljudi še vedno pogrešajo. Skupno so evakuirali več kot 20.000 ljudi, zaradi obsežne škode pa je EU sporočila, da je center za usklajevanje nujnega odziva pripravljen pomagati.

V kraju Sant’Agata sul Santerno so reševalci danes našli trupla dveh oseb, v kraju Castel Bolognese pa še truplo moškega, ki kljub poplavam ni želel zapustiti svojega doma, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Dež je večinoma ponehal že v sredo popoldne, a so se evakuacije zaradi poplav nadaljevale tudi danes. Skupno so v Emiliji-Romanji evakuirali več kot 20.000 ljudi. V deželi je poplavljenih že 37 občin. Bregove je prestopilo 21 rek, še 22 jih je tik pred razlitjem. Iz apeninskega dela regije pa poročajo o 250 zemeljskih plazovih, od tega 150 večjih.

Od torka do danes so gasilci v Emiliji-Romanji posredovali že več kot 1550-krat. Približno 250 intervencij je trenutno v teku, še 1743 pa jih je v pripravi.

Emilija-Romanja je zaradi neurij in poplav utrpela veliko škodo tudi v kmetijstvu in živinoreji. Samo med mestoma Forli in Rimini je bilo po podatkih italijanskega kmetijskega združenja Coldiretti škode za 1,5 milijarde evrov. Kot je poročala Ansa, ki se sklicuje na italijansko energetsko podjetje Enel, pa je bilo danes dopoldne brez elektrike še 27.000 odjemalcev.

Ponekod v deželi so medtem že začeli čiščenje. Po poročanju medijev je na prizadeta območja prišlo na pomoč več tisoč prostovoljcev. Italijanski minister za kmetijstvo Francesco Lollobrigida je zagotovil, da bo vlada hitro zagotovila pomoč občinam za sanacijo škode po najhujših padavinah v 30 letih.

Minister za okolje Gilberto Pichetto je medtem napovedal, da bo italijanska vlada Evropsko komisijo zaprosila za sredstva iz evropskega solidarnostnega sklada. Tiskovni predstavnik Evropske komisije pa je pozneje sporočil, da center EU za usklajevanje nujnega odziva pozorno spremlja poplave v Italiji in je pripravljen pomagati.

Center je na podlagi zahtevka Italije že dal na voljo satelitske posnetke v okviru programa Copernicus, da bodo lažje ocenili škodo na prizadetih območjih. Ob tem pa je tiskovni predstavnik pojasnil, da ima Italija sedaj 12 tednov časa, da zaprosi tudi za sredstva iz evropskega solidarnostnega sklada.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen