V petek izredna seja DZ o reševanju položaja slovenskih kmetov

0

Izredna seja DZ, na kateri bodo obravnavali opozicijski predlog priporočil za takojšnje reševanje položaja slovenskega kmeta ter koalicijski predlog novele zakona o spodbujanju investicij bo v petek, 12. maja, je na današnji seji odločil kolegij predsednice DZ.

Zahtevo, da se predlog priporočil za takojšnje reševanje položaja slovenskega kmeta obravnava na izredni seji, je v parlamentarno proceduro vložila poslanska skupina SDS. Želijo tudi, da DZ sprejme priporočila za njegovo izboljšanje. V največji opozicijski stranki med drugim predlagajo zmanjšanje obsega Nature 2000, krčenje populacije zveri, zaščito najboljših kmetijskih zemljišč in indeksacijo neposrednih plačil.

Koalicija pa je predlagala, da se na tej isti seji obravnava predlog novele zakona o spodbujanju investicij, ki ga je prejšnji teden sprejela vlada. Z novelo se bo ohranila možnost države za pregled morebitnih tveganih naložb iz tujine, ki je bila doslej zapisana v enem od protikoronskih zakonov. Kot je pojasnil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, gre predvsem za investicije iz tretjih držav.

Na kolegiju so vodje poslanskih skupin odločili še, da se predlog novele zakona o nadzoru državne meje obravnava po skrajšanem postopku. Tudi ta predlog novele je v začetku aprila sprejela vlada. Z novelo se vzpostavlja pravna podlaga za izplačilo odškodnine lastnikom zemljišč tudi v primeru, ko so začasne tehnične ovire odstranjene pred ustanovitvijo služnosti. Vzpostavili bi tudi pravno podlago za vodenje evidence izvedenih mejnih kontrol potnikov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen