V Dubaju načrtujejo ‘vertiport’ za leteče taksije

0

Priznano arhitekturno podjetje iz Združenega kraljestva Foster + Partners je objavilo idejno zasnovo terminala “vertiport” za vozila z navpičnim vzletanjem in pristajanjem, kot so zračni taksiji, ki bi povezoval najbolj priljubljene lokacije Dubaja in zagotavljal hitra potovanja brez emisij.

Zasnova je bila razvita v sodelovanju s podjetjem za napredno zračno mobilnost (AAM) Skyports Infrastructure, potrdil pa jo je šejk Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, vladar Dubaja, poroča Foster + Partners. Postavljeno bi bilo ob dubajskem mednarodnem letališču (DXB) in bi se povezovalo z obstoječimi mrežami letališč ter okoliškimi prometnimi vozlišči.

David Summerfield, vodja studia pri Foster + Partners, je v sporočilu za javnost dejal: “Veseli smo, da smo razvili koncept vertiporta za nastajajočo industrijo AAM, ki bo spremenil način potovanja ljudi v Dubaju.”

Dodal je, da se bo konceptualni vertiport povezal z DXB in dubajsko podzemno železnico, “da bi zagotovil brezhibno, trajnostno potovanje po mestu za mednarodne in domače potnike.”

Upodobitve podjetja Foster + Partners prikazujejo terminal, ki se nahaja na dvignjenem krovu, da olajša vzletanje in pristajanje letal. Stavba se ovija okoli letališča, povezuje salone za prihode in odhode ter ponuja spektakularne poglede na letalo in mesto za njim.

Emirati že dolgo načrtujejo leteči taksi prevoz. Leta 2017 je dubajska uprava za ceste in promet (RTA) objavila, da namerava tisto leto lansirati potniška brezpilotna letala brez voznika, ki bodo uporabljala enosedežni model kitajskega podjetja Ehang.

Leta 2022 je kitajski XPeng X2 uspešno opravil prvi javni testni let svojega dvosedežnega letečega avtomobila na tehnološkem sejmu GITEX v Dubaju. Popolnoma električno vozilo je bilo zasnovano za prevoz dveh potnikov, doseganje hitrosti do 80 milj na uro in dviganje navpično od tal s pomočjo osmih propelerjev.

Lokacija poleg letališča DXB je ena od štirih predlaganih lokacij vertiportov, o katerih razmišljata Skyports Infrastructure in RTA, ki načrtujeta razvoj omrežij vertiportov za zračne taksije do leta 2026, glede na poročanje Foster + Partners.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen