Dr. Milan Zver: Skupaj lahko gradimo evropsko prihodnost blaginje

0

Na današnji dan praznujemo Dan Evrope.  Na ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne deklaracije Roberta Schumana, v kateri je ta predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Njegov predlog velja za začetek današnje Evropske unije. Tako lahko rečemo, da na današnji dan obeležujemo in praznujemo zavzemanje za mir in varnost v Evropi. Kako nujno potrebno je zavzemanje za mir in kako krhka je ta dobrina, postaja jasno, vse odkar smo od 24. februarja lani dnevno soočeni z rusko vojaško agresijo nad Ukrajino. 

Napori usmerjeni v zagotovitev evropske poti Ukrajine, bodo zagotovo kmalu obrodili sadove, prav tako pa se bo treba prilagoditi tudi na geostrateške spremembe, ki se dogajajo in ki bodo ošibili Evropo, v kolikor se ne bo ustrezno odzvala. Ob današnjem dnevu je dobro razmisliti in pretehtati, v kakšno prihodnost nas vodijo pomembne politične odločitve, še posebej tiste, ki terjajo pogum in odločnost, da se jih sprejme. Danes, ko smo soočeni še s številnimi drugimi globalnimi izzivi, kot so podnebne spremembe, migracije, pandemije je še bolj pomembno, da na evropski ravni ostanemo enotni in povezani v svojih prizadevanjih za skupno evropsko prihodnost.

Prav tako pa nam Dan Evrope vsako leto prinaša priložnost, da se spomnimo naše skupne evropske dediščine ter naših skupnih vrednot in ciljev. 

Naj ob tem poudarim še, kako zelo pomembno je, da se tudi državljanke in državljani aktivno vključujete v našo evropsko skupnost, kajti le tako bomo lahko skupaj gradili prihodnost, ki bo zagotavljala večjo blaginjo, stabilnost in varnost za vse nas. Skupaj lahko dosežemo veliko več, kot bi lahko storili vsak zase.

Iskrene čestitke vsem Evropejkam in Evropejcem ob današnjem Dnevu Evrope!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen