SDT razširilo obtožnico proti nekdanji vpisničarki tožilstva z novim očitkom o izdaji tajnih podatkov Kavaškemu klanu

1

Na nadaljevanju sojenja nekdanji vpisničarki na Specializiranem državnem tožilstvo je tožilstvo razširilo obtožnico z očitkom o še enem kaznivem dejanju izdaje tajnih podatkov. Danes pa so si ogledali tudi tajni dokument Specializiranega državnega tožilstva, ki naj bi si ga med seboj pošiljali nekateri člani slovenske celice Kavaškega klana.

Nov očitek tožilstva je, da naj bi obtožena neugotovljenega dne oktobra 2021 svoji prijateljici sporočila informacije o načrtovani hišni preiskavi pri Alenu Đukanoviću, osumljenemu, da naj bi bil povezan s trgovanjem s prepovedano drogo. Do podatka o načrtovani hišni preiskavi naj bi obtožena po mnenju tožilstva prišla med opravljanjem svojega dela na Specializiranem državnem tožilstvu.

Na sojenju pa so pokazali tudi odredbo Specializiranega državnega tožilstva (SDT) iz februarja 2021, ki nosi oznako interno in med drugim govori o delovanju slovenske celice Kavaškega klana. Po mnenju tožilstva naj bi si fotografije dela omenjene tajne odredbe med seboj pošiljali nekateri člani slovenske celice klana, kar je razvidno iz analize komunikacije Sky, je povedal tožilec Luka Moljk. Med člani, ki naj bi si pošiljali fotografijo omenjene odredbe, se omenjajo domnevni vodja slovenske celice klana Klemen Kadivec in člani Luka Arapović, Marco Skerbec in Filip Vrzić.

Z navedbo tožilstva pa se ni strinjal zagovornik obtožene Rok Križanec, ki je opozoril, da obtožena članom združbe ni mogla poslati fotografije omenjene odredbe SDT. Opozoril je, da odredba SDT nosi datum 9. februar 2021, obtožena ga je evidentirala v vložišču tožilstva 10. februarja, člani slovenske celice Kavaškega klana pa so si ga med seboj pošiljali 16. februarja, ko je bil ta dokument že na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU).

Obramba zato meni, da je ta dokument do članov Kavaškega klana prišel iz NPU. Ob tem je spomnil, da sta dva skesanca v zadevi Kavaški klan, Darko Nevzatović in Alen Bajc, že v sodni preiskavi izpovedala, da je imela slovenska celica klana vir na NPU, ki je izdajal tajne podatke o hišnih preiskavah.

Sojenje se bo nadaljevalo 17. maja, ko bo na klop za priče stopil sodni izvedenec za telekomunikacije Mitja Štular.

Zdaj že nekdanji vpisničarki na SDT očitajo, da je iz koristoljubnosti izdajala tajne podatke. Med drugim naj bi tajne podatke preko posrednikov posredovala osumljencem, predvsem tistim, zoper katere so bili odrejeni prikriti preiskovalni ukrepi. Zaupni podatki so tako prišli v roke tudi slovenski celici Kavaškega klana, med drugim tudi o tem, da se zoper člane Kavaškega klana v Sloveniji pripravljajo hišne preiskave.

Število komentarjev: 1
  1. silvo pravi

    Velika sramota za slovensko tožilstvo. Šketa pa kot noj glavo v pesek. Vpisničarka je zagotovo še s kom sodelovala na tožilstvu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen