Putin Wagnerjevcem in ruski vojski čestital za zavzetje Bahmuta

0

Potem ko je pozno v soboto ruska vojska potrdila navedbe najemniške skupine Wagner, da so v celoti zavzeli Bahmut na vzhodu Ukrajine, je ruski predsednik Vladimir Putin Wagnerju in vojski čestital za zavzetje tega mesta. Zavzetje Bahmuta so potrdili tudi v sporočilu za javnost ruskega obrambnega ministrstva, ukrajinska stran pa še ne.

“Vladimir Putin je jurišnim enotam Wagnerja in vsem pripadnikom ruskih oboroženih sil, ki so jim zagotovili potrebno podporo in kritje, čestital za dokončanje operacije osvoboditve Artemovska,” je ruska tiskovna agencija Tass povzela sporočilo Kremlja. Artemovsk je poimenovanje Bahmuta iz sovjetskih časov.

Kot je zapisalo rusko obrambno ministrstvo, je bila operacija rezultat akcije Wagnerjevih jurišnih enot ob podpori topništva in letalstva “južne enote” ruske vojske, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Kijevu so navedbe o zavzetju v soboto zvečer zanikali in sporočili, da se boji nadaljujejo, priznali pa so, da so razmere kritične. Na Putinove izjave se še niso odzvali.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se sicer danes udeležuje vrha G7 v japonski Hirošimi.

Skupina Wagner je vodila večmesečni ruski napad na Bahmut, v tej najdaljši in najbolj krvavi bitki v okviru ruske agresije na Ukrajino pa je prišlo do izraza tudi rivalstvo med najemniško skupino in rusko redno vojsko.

Ukrajinsko mesto, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v spopad vložili veliko moči, čeprav mesto po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen