Prvo leto vlade: Po mnenju opozicije je Golobova ekipa postregla le z razočaranji, neizpolnjenimi obljubami in časovnicami

1

V opoziciji ob prvem letu vlade Roberta Goloba ne skoparijo s kritikami na račun njenega dosedanjega dela. V SDS menijo, da bi “težko našli kaj, kar bi lahko označili za uspeh”, v NSi pa, da je Slovenija “talec že četrte vlade novih obrazov”. Opozicija vladi očita, da je v minulem letu postregla le z razočaranji, praznimi obljubami in časovnicami.

Dobrih potez Golobova ministrska ekipa v prvem letu mandata ni potegnila, ocenjujejo v SDS. Vladi očitajo, da se je od nastopa mandata ukvarjala predvsem z ideološkimi temami, pri čemer izpostavljajo ukinitev nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, kadrovskimi seznami, ukinjanjem dobrih ukrepov pretekle vlade ter odpisovanjem kazni tistim, ki so z neprijavljenimi protesti ogrožali življenja v času pandemije covida-19.

Vlada po mnenju opozicije ne odgovarja na potrebe ljudi

Vladni koaliciji ob tem pripisujejo še znižanje gospodarske rasti, povečanje števila ministrstev brez konkretnih rezultatov, padec industrijske proizvodnje v Evropski uniji, črtanje ukrepov iz slovenskega načrta za okrevanje in odpornost, rekordno visoke odhodke v proračunu brez konkretnih ukrepov za ljudi, nezadovoljstvo upokojencev in kmetov ter prepočasno pomoč gospodarstvu.

Da vlada ne sliši klicev na pomoč, ki prihajajo iz zdravstvenega sistema, gospodarstva, socialnih zavodov in izobraževalnih ustanov, ocenjujejo tudi v NSi. “Namesto, da bi šla Slovenija naprej in navzgor, gre z vsako vlado novih obrazov še bolj nazaj in navzdol. Ko smo že mislili, da ne more biti slabše, je prišla še ena vlada novih obrazov, ki neodgovorno in lahkomiselno razgrajuje politike, ki smo jih tudi v NSi zgradili v času 14. slovenske vlade,” menijo. Kritični so predvsem do napovedne davčne reforme in spreminjanja zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je sprejela prejšnja vlada pod vodstvom predsednika SDS Janeza Janše.

Smele napovedi koalicije po mnenju opozicije le pompozne besede

Opozicijski stranki, ki sta še pred dobrim letom sodelovali vladi, sta si enotni, da je za Slovenijo leto neizpolnjenih obljub.

“Obljubljali so skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu, davčno reformo, ureditev plač v javnem sektorju. Namesto tega smo v zadnjem letu videli tisoč in eno časovnico,” so kritični v SDS. Po mnenju NSi pa je zdaj že jasno, da so bile to zgolj pompozne besede. “Bojimo se, da nas glede na (ne)potek napovedanih reform čaka celoten mandat časovnic,” izpostavljajo.

Ob tem dodajajo, da še vedno čakajo na vsebino koalicije in vlade, kar je po njihovi oceni posledica neizkušenosti in številnih novih obrazov v politiki, ki parlamentarno delo in postopke šele spoznavajo. “A žal časa za učenje ni. Problemi so tukaj in zdaj, rešitve je treba imeti že danes,” opozarjajo.

Slednje NSi pričakuje predvsem na področju zdravstva, a ob odsotnosti teh napovedujejo lastne zakonske predloge.

Medtem po mnenju SDS pričakovanj od Golobove vlade na prelomu v drugo leto njenega mandata več ni. “Je le upanje, da vlada odstopi,” še dodajajo.

Število komentarjev: 1
  1. raft pravi

    Rezultat ukradenih volitev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen