Po zeleni luči ustavnega sodišča ta teden pričakovati korake v smeri konstituiranja novega sveta RTVS

0

Po odločitvi ustavnega sodišča, da do nadaljnjega dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden pričakovati korake v smeri konstituiranja novega sveta zavoda, v katerem ne bo predstavnikov, ki jih imenuje DZ. Danes bodo o dogajanju na novinarski konferenci spregovorili predstavniki zaposlenih.

Ustavno sodišče je v petek namreč sporočilo, da v aktualni sestavi ni zmožno priti do vsebinske odločitve glede skladnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) z ustavo. Ker se odločitev torej odmika v nedoločljivo prihodnost, je sklenilo, da preneha veljati sklep o začasnem zadržanju dela novele. Ta je onemogočal konstituiranje novih upravljavskih organov, obenem pa so javni radio in televizijo vodili vršilci dolžnosti direktorjev.

Odločitev so pozdravili v vrstah podpornikov novele, med drugim stavkajoči na RTVS, ki so jo sprejeli z olajšanjem. Danes bodo o svojih pričakovanjih spregovorili še na dopoldanski novinarski konferenci.

V. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough, ki je bil eden od pobudnikov ustavne presoje novele, pa je sporočil, da bo sejo novega sveta zavoda sklical v roku, kot mu ga je postavilo ustavno sodišče. To je namreč sklenilo, da se mora svet konstituirati v sedmih dneh po objavi v petek sprejetega sklepa v uradnem listu. Kdaj to bo, še ni povsem jasno, je pa nova številka uradnega lista napovedana za danes. Če bo v njem omenjeni sklep, bi novi svet RTVS lahko začel z delom že v tednu dni.

Če Grah seje ne bi želel sklicati, bi jo sicer lahko sklicala tretjina novih svetnikov. Ti so namreč že bili imenovani, saj ustavno sodišče ni zadržalo dela novele, ki je določala njihovo izvolitev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen