Obilne padavine v Dalmaciji povzročile poplave, Obrovac in Gračac pod vodo, težave tudi v drugih delih Hrvaške

0

Hrvaško je v nedeljo zajelo obilno deževje in povzročilo poplave na severu Dalmacije. Mesti Obrovac in Gračac v zadrski županiji sta bili v nedeljo zaradi poplavljanja rek pod vodo, gorski reševalci pa so nekatere prebivalce morali evakuirati s čolni. Na poplave so se začeli pripravljati tudi v nekaterih drugih delih države.

Na območju mesta Obrovac se je reka Zrmanja prelila prek zaščitne ograde. V občini Gračac pa je bregove prestopila reka Otuča, zaradi česar so gasilci morali evakuirati ogrožene prebivalce, so sporočili iz štaba civilne zaščite zadrske županije.

V Gračcu so po podatkih državnega hidrometeorološkega zavoda v zadnjih 24 urah izmerili rekordnih 256,4 litra padavin na kvadratni meter v zadnjih 63 letih.

Razmere na tem območju so se danes umirile, gasilci pa izčrpavajo vodo iz poplavljenih zgradb. “Reka Otuča se je vrnila v svojo strugo. Gasilci ter pripadniki gorske reševalne službe in Rdečega križa izčrpavajo vodo in pomagajo prebivalcem,” so davi sporočili iz štaba civilne zaščite zadrske županije. Napovedali so, da bodo naravno nesrečo razglasili, če bodo ugotovili dovolj veliko gmotno škodo.

Gladina reke Zrmanje v Obrovcu po drugi strani še vedno narašča in je presegla najvišjo raven v zgodovini, so sporočili iz štaba civilne zaščite zadrske županije. Dodali so, da je v Obrovcu poplavljeno staro mestno jedro, pritličje občinske zgradbe in posamezni poslovni prostori. Stanovanjskih stavb zaenkrat ni poplavilo.

Voda je vdrla tudi v pritličje srednje šole, medtem ko dostopa do osnovne šole ni, zaradi česar so odpovedali pouk v obeh šolah. V nekaterih delih mesta je prišlo do izpada elektrike.

Pomoč prizadetim v poplavah je danes obljubil tudi predsednik vlade Andrej Plenković. “Hrvaška vlada bo pomagala pri saniranju škode,” je premier sporočil na družbenem omrežju Twitter. Dodal je, da se je o posledicah poplav v virovitiško-podravski in zadrski županiji že pogovarjal s predsednikoma županij Igorjem Androvićem in Božidarjem Longinom.

Zaradi obilnih padavin in poplavljenih cest je bilo v nedeljo na območju zadrske županije za ves promet zaprtih več cest, so sporočili iz Hrvatskega autokluba. Posamezne ceste so zaprte tudi danes.

Zaradi nenehnih padavin narašča tudi reka Sava v hrvaški prestolnici. Direktor Vodnogospodarskega odseka za zgornjo Savo Tomislav Suton je za hrvaško nacionalno televizijo HRT v nedeljo ocenil, da bi Sava v Zagrebu lahko prestopila bregove v sredo in poplavila območje nasipa, a da prebivalcem mesta ne bo povzročila večjih težav.

Močno sta narasli tudi reki Korana in Kolpa na območju Karlovca. Danes ob 12. uri je bil vodostaj Kolpe 650 centimetrov, v četrtek pa bo po napovedih glavnega centra za zaščito pred poplavami meril 784 centimetrov. Izredni ukrepi za zaščito pred poplavami začnejo veljati, ko vodostaj Kolpe doseže 750 centimetrov.

Zoran Pavlović iz karlovške izpostave Hrvatskih voda je za hrvaško tiskovno agencijo Hina danes dejal, da se intenzivno pripravljajo na poplave, mogoči pa so tudi izpadi elektrike in prekinitev oskrbe z vodo.

Zaradi naraščanja reke Une so izredne ukrepe zaradi zaščite pred poplavami že razglasili v Hrvatski Kostajnici na meji z Bosno in Hercegovino, kjer največ težav pričakujejo danes ponoči. Pripadniki civilne zaščite od jutra delajo na učvrstitvi nasipov v Hrvatski Kostajnici in nekaterih drugih delih sisaško-moslovške županije, na to območje pa bo prišlo na pomoč tudi do 300 pripadnikov hrvaške vojske, so danes sporočili s hrvaškega ministrstva za obrambo.

Nekatere reke so prestopile bregove tudi v severozahodnem delu BiH. Voda je v nekaterih primerih poplavila ceste in kmetijska zemljišča, ponekod pa vdrla tudi v posamezne stanovanjske zgradbe, so sporočili iz štaba civilne zaščite BiH.

Hidrometeorološki zavod Federacije BiH je zaradi močnega deževja in vetra za danes na območju Hercegovine izdal oranžno opozorilo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen