Janša jasen: Če bodo sklepi MVK o razrešitvi članov programskega sveta RTVS sprejeti, sledi ustavna obtožba zoper premierja Goloba!

4

V DZ so vloženi predlogi sklepov za razrešitev in prenehanje mandatov devetih članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenije (RTVS). Mandatno-volilna komisija naj bi predloge predvidoma obravnavala na štirih rednih junijskih sejah, je razvidno s spletne strani DZ. V koalicijskih poslanskih skupinah se bodo na predloge odzvali popoldne.

Predlogi sklepov, razvidni iz delovnega gradiva za seje, predvidevajo razrešitev in prenehanje mandatov devetih članov programskega sveta RTVS, in sicer Slavka Kmetiča, Alojzija Bogataja, Leona Oblaka, Ivana Štuheca, Žige Kušarja, Alenke Gotar, Andreja Prebila, Jelke Stergel in Roka Hodeja. Programski svet sicer šteje 29 članov.

Omenjenim članom se očita, da so glasovali za nezakonit sklep o imenovanju generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha januarja 2021 in nato njegovo ponovno imenovanje marca 2022. V predlogu sklepa članom očitajo tudi opustitev dolžnosti za odpravo nezakonitosti pri razrešitvi direktorice Televizije Slovenija (TVS) Natalije Gorščak, saj niso glasovali ali predlagali nobenega ukrepa za odpravo nezakonitosti. Med očitki programskim svetnikom je tudi neukrepanje ob “nezakonitem imenovanju odgovorne urednice informativnega programa”, saj da je bila imenovana brez soglasja programskega sveta in podpore delavcev.

Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani je namreč razsodilo, da je bilo imenovanje Graha Whatmougha za generalnega direktorja RTVS januarja 2021 nezakonito. Marca lani pa je programski svet Graha Whatmougha vnovič imenoval za generalnega direktorja, ki po odločitvi ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvajanja novele zakona o RTVS trenutno zavod vodi kot vršilec dolžnosti.

Po navedbah predlagateljev sklepa je torej programski svet RTVS nezakonito imenoval Graha Whatmougha, slednji pa je nato nezakonito odpoklical takratno direktorico TVS Gorščak, kar bi programski svet lahko preprečil, če bi odločil o zavrnitvi soglasja k razrešitvi. S tem se je protipravno poseglo v ustavno in zakonsko avtonomijo RTVS, ki vključuje tudi varstvo pred nezakonitimi posegi v sestavo njenih organov. Slednje je nujno za institucionalno in organizacijsko samostojnost in neodvisnost RTV, brez katere ni mogoče uresničevati ustavne pravice do svobode izražanja, piše v predlogih sklepov, za katere pa iz spletne strani ni jasno, kdo jih je predlagal.

Gregorčič: Članom programskega sveta RTVS ni mogoče znova odvzeti mandata

Predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Peter Gregorčič se je na predlagane sklepe za razrešitev in prenehanje mandatov devetih članov programskega sveta odzval z navedbo, da je članom programskega sveta mandat prenehal že 28. decembra z uveljavitvijo novele zakona o RTV. Glede na to jim ga ni mogoče (znova) odvzeti, meni.

“Za tak sklep torej ni pravne podlage in bo tak sklep mandatno-volilne komisije DZ posledično nezakonit. DZ torej želi eno nezakonitost odpraviti z drugo nezakonitostjo, ki jo bo z zlorabo oblastne pozicije zakrivil sam,” je navedel za STA.

Odziv SDS

V SDS so ob tem danes predloge sklepov označili za “barbarski udar na pravno državo”. “Koalicija se je postavila nad pravno državo, saj svetnikov pravno gledano v trenutni situaciji ni mogoče razrešiti,” so zapisali v odzivu.

Tako menijo, da gre za “politično motivirano protipravno akcijo namernega miniranja javne RTV in zavestno nezakonitost pri političnem podrejanju zavoda”. Razreševanje programskih svetnikov v času, ko so ustavni sodniki zadržali izvajanje dela novele zakona o RTV, je po njihovem prepričanju povsem v nasprotju s sklepom ustavnega sodišča in predstavlja drastičen poseg v avtonomijo javnega servisa. “To je popolna zloraba oblasti in eklatanten prikaz avtoritarnosti Svobode. Za njih drži rek, da cilj posvečuje sredstvo. In cilj je popolna podreditev javnega zavoda RTV, uporabili pa bodo vsa sredstva, kot je napovedal premier Golob,” so še zapisali.

Št. komentarjev: 4
 1. Pubec pravi

  A ni še nacionalna rtv dovolj uničena? Odkar jo vodijo novinarski diletanti, je njihov program neprebavljiv! Pa kaj bi ta norec rad imel še eno noro tv in morda še enega Tomašiča, ki neprestano trobezlja o tem , kdo laže? Mogoče pripravlja za to poslanstvo svojega Hruparja?

  1. raft pravi

   Pubec, na RTV je zaposlenih več kot 2000 ljudi. Proti sedanjemu vodstvu protestira nekaj novinark tipa Šetinc in nekaj zapitih Hribarčkov. Upam, da zmedeni dr. Golob in ta drhal, ki se punta pred RTV ne dobiva navodila napisana v Cirilici.

 2. ufff pravi

  čeprav so tam zaposleni skoraj izključno rdeči levičarski post-komunistični divje nestrpni ideološko opranoglavi smrdeči pra sci in svi nje, ni še čisto vse enoumno smrdeče komunajzersko levičarsko……..in torej, dokler ne bo do zadnjega kadra čisto vse tako kot mora udbomafijsko biti ne bo miru….ajd…..še vrh mora zasesti mafijsko ideološko politično totalitarno zvesti smrdeči pra sec ali svi nja, pa bo vse ponovno ok…vse bo čez noč postalo kao “nepolitizirano”, “neodvisno”, “demokratično”, “strpno”….itd.itd…..hahahhahhaha…ajd nič posebno novega…oni so taki….smrdeči gn oj je pač tak in tak bo ostal…ajd

 3. ufff pravi

  pa še tole: ko bo rdeča levičarska udbomafijska politika nastavila na vrh svojega politično, ideološko, mafijsko pokornega in ubogljivega smrdečega pra sca ali svi njo, bo javno oznanjeno, da je do “depolitizacije” prišlo in da je zmagala kao “naša pravna država”…hahahhahaha…in verjemite , da bodo opranoglave smrdeče levičarske ovčke pridno ploskale…ajd

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen