Dunaj se pripravlja na ogrevanje brez plina, kmalu prihaja geotermalna energija

0

V pilotnem projektu dunajske strategije za ukinitev uporabe plina za ogrevanje bodo v 277 občinskih stanovanjih, zgrajenih v 50. letih prejšnjega stoletja, preuredili sistem ogrevanja. Prebivalci, ki se trenutno ogrevajo na plin, se bodo po zaključku gradbenih del, ki so že v teku, ogrevali s pomočjo geotermalne energije.

Na Dunaju so na začetku leta sprejeli strategijo, s katero želijo do leta 2040 v celoti preiti na obnovljive vire energije za ogrevanje. Velikopoteznega načrta ne bodo dosegli zgolj z ustreznimi rešitvami pri novogradnjah, temveč bo potrebna tudi prenova obstoječih ogrevalnih sistemov, ki za delovanje za zdaj še uporabljajo fosilna goriva. Večina dunajskih stanovanj je sicer že priklopljenih na daljinsko ogrevanje oziroma se bodo v mrežo dunajskega mestnega daljinskega ogrevanja vključila v prihajajočih letih. Pri nekaterih stanovanjih to iz različnih razlogov žal ni mogoče. Tam bodo potrebne drugačne rešitve, kot na primer namestitev toplotne črpalke.

Med 100 pilotnimi projekti, ki jih izvajajo v sklopu omenjene strategije so tudi občinska stanovanja na ulici Deutschordenstraße. Stanovanja so bila zgrajena med letoma 1953 in 1955 ter se ogrevajo s plinom, ki ga bodo v kratkem nadomestili s centralnimi toplotnimi črpalkami. Za to bo potrebnih 18 vrtin z globino 150 metrov. Sredi maja so začeli z globinskim vrtanjem, po načrtih naj bi skupno 277 stanovanjskih enot s pomočjo toplotnih črpalk ogrevali že do konca leta 2024. Večino elektrike, potrebne za črpalko, bodo pridobivali s pomočjo sončnih celic na strehi zgradbe.

»Znamenita dunajska kakovost življenja ni več zgolj cenovno dostopno stanovanje. Danes je zgodovinski dan za dunajska občinska stanovanja. V bivalni enoti takšne velikosti še nikoli nismo spremenili sistema ogrevanja na toplotno črpalko. S pilotnim projektom za oskrbo stanovanjskih objektov z obnovljivimi viri energije prikazujemo, kako lahko obstoječe stavbe pripravimo na prihodnost«, je povedala podžupanja mesta Dunaj in dunajska mestna ministrica za stanovanjsko gradnjo in ženska vprašanja, Kathrin Gaál.

Da bi na Dunaju do leta 2040 dosegli zastavljeni cilj ogljične nevtralnosti, bodo v prihodnjih letih investirali 4,2 milijarde evrov za prehod s plina na obnovljive vire energije. V okrožju Simmering trenutno gradijo največjo toplotno črpalko v Srednji Evropi, od leta 2026 pa bo v soseski Seestadt Aspern delovala prva geotermalna toplarna, ki bo ogrevala približno 20.000 dunajskih gospodinjstev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen