[Ali so vladajoči začeli tolerirati zločine?!] V DZ apel za vpis žrtev komunističnega nasilja v javno evidenco, svobodnjaki pa podivjano nad Janšo zaradi njim nastavljenega ogledala

0

Ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja obžalujejo tudi nekateri zgodovinarji in civilne iniciative. Predstavniki civilnih iniciativ so sicer danes predsednici parlamentarne komisije za peticije Evi Irgl predali apel, naj država poskrbi za vpis žrtev komunističnega nasilja v javno evidenco.

V iniciativah Nova Slovenska zaveza, Vseposvojitev, Prebudimo Slovenijo in Združeni ob lipi sprave v apelu pozivajo vlado, naj misli na vse Slovence in “ustavi uničujoče drsenje v toleriranje zločina”. Država naj prvi korak k temu stori z javno evidenco žrtev komunističnega nasilja. Zato so parlamentarni komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti predali seznam 14.901 pobitih oseb.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bi s tem vsem pokojnim zagotovili elementarno pravičnost ter izkazali osnovno spoštovanje z uradnim priznanjem, “da so te osebe nekoč živele in so zdaj pokojne“. Breme dokazovanja smrti svojih bližnjih mora namreč po njihovih opozorilih z ramen svojcev prevzeti država in po uradni dolžnosti to storiti sama.

Kot so še zapisali, v kulturnih narodih vsi obžalujejo žrtve nacizma, enako bo treba doseči tudi za žrtve komunizma. “Tako bo zlo zgodovine premagano,” še menijo.

Obenem obžalujejo vladno odločitev, ki je v torek preklicala sklep o razglasitvi 17. maja kot nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. “To je žaljivo in razdiralno, saj vlada s tem izraža prezir do prizadetih svojcev, kar je dodaten udarec že poprej ranjenim družinam”. S tem vlada omalovažuje žrtve, posredno pa zanika zločine nad njimi, so prepričani.

Zgodovinar Jože Dežman pa je za STA ocenil, da se spomina ne da ukiniti. “Spomina se ne da dirigirati. To, kar zdaj delajo, pa so preživeti vzorci iz režima, tako se je včasih poskušalo obvladovati javni spomin,” je navedel.

Vlada je namreč na torkovi dopisni seji preklicala sklep o razglasitvi 17. maja kot nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Tega je sprejela prejšnja vlada pod vodstvom Janše maja lani, v času, ko je opravljala tekoče posle, nekaj dni pred 17. majem. Preklic sklepa velja že danes, ko naj bi obeležili omenjeni nacionalni dan.

V Gibanju Svoboda so ogorčeni nad zapisi predsednika SDS Janeza Janše, ki je vladi očital, da je z ukinitvijo dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja “napovedala novo državljansko vojno”. Kot opozarjajo, takšne izjave predstavljajo poziv k nasilju ter novim delitvam in nestrpnosti.

Kot je v izjavi za medije dejal vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic, so resnično zaskrbljeni zaradi izjav, ki “govorijo o vojni, nasilju ter polnjenju jam in rudniških jaškov z drugače mislečimi”. Po njegovih besedah so zaprepadeni in ogorčeni ter opozarjajo, da so takšni zapisi še dodaten poziv k delitvam in nestrpnosti.

“Ne komentiramo izjav na družbenih omrežjih, ampak poziv k nasilju je preprosto preveč,” je dejal vodja poslanske skupine Svobode. Dodal je, da je od poziva k nasilju do orožja in dogodkov, ki so se zgodili na Balkanu, lahko samo en korak. Zato pozivajo k strpnosti in dialogu ter temu, “da se ta korak nikdar in nikoli ne zgodi”.

S tem so se v poslanski skupini odzvali na zapis Janeza Janše na Twitterju, da je vladna odločitev o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja zavržna, z njo pa da je vlada “napovedala novo državljansko vojno”. Vladi je Janša očital, da je “pripravljena spet polniti jame in rudniške jaške z drugače mislečimi”.

Celoten tvit Janeza Janše:

“Včeraj je neokomunistična @vladaRS s tem zavržnim dejanjem napovedala novo državljansko vojno. Pred 33 leti je ob konstituiranju večstrankarske skupščine in odstranitvi kipa Josipa Broza iz preddverja stavbe dr. France Bučar dejal, da se je s tem končala državljanska vojna v Sloveniji. Včerajšnja režimska rehabilitacija komunističnih zločinov hkrati načrtno izničuje izjemne spravne napore generacije, ki je Slovenijo demokratizirala in osamosvojila. Ukinitev spomina na žrtve zločinov, ki večinoma še vedno nimajo niti izdanih mrliških listov niti groba – ob hkratni rehabilitaciji in slavljenju množičnih morilcev – je zlovešča napoved aktualnega režima, da je pripravljen spet polniti jame in rudniške jaške z drugače mislečimi.”

V stranki SDS pa so zapisali, da izbris dneva ne pomeni izbrisa več kot 600 morišč in več sto tisoč žrtev komunističnega nasilja. Po njihovem mnenju gre zgolj za “še eno pričakovano instant gverilsko akcijo, ki tepta temeljne civilizacijske norme, ki se dotikajo pojmov pietete, pravice in resnice, na katerih mora trdno stati vsaka zrela državna entiteta, ki je spravljena s svojo zgodovino”.

Ukinitev dneva je po njihovi oceni “barbarska poteza”. “Vlada po tekočem traku zapravlja priložnosti, da bi izvedla potrebne reforme in se osredotočila na prihodnost. Medtem ko bi lahko iskala skupne rešitve za naše težave, raje neti sovraštvo in razdor ter se obrača k maščevanju, lažem, prikrivanju in ponovnemu potvarjanju preteklosti,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen