V Svobodi in NSi (neprepričljivo) zanikajo možnost sodelovanja v vladi, a pri nameravanih škodljivih ustavnih posegih so usklajeni do potankosti!

0

O možnosti vstopa NSi v vlado Roberta Goloba, v kateri bi NSi nadomestila Levico, je danes poročalo Delo. V Svobodi so za STA te informacije zanikali, prav tako tudi v NSi, kjer poudarjajo, da ostajajo kritična opozicija, a so z vlado pripravljeni sodelovati pri posameznih projektih, kot je reforma zdravstva in pri ustavnih spremembah.

Predlogi ustavnih sprememb, ki jih predlagajo v Gibanju Svoboda, SD in NSi, so izrazito škodljivi na račun slovenskega parlamenta in demokracije v naši državi nasploh. Državnemu zboru RS bi tako bila odvzeta dosedanja pravica, da v DZ potrjuje ministre na predlog PV in da interpelira oz. gleda pod prste posameznim ministrom (!), prav tako pa bi izgubil pristojnost – v veliki večini primerov – formalnega imenovanja sodnikov na predlog Sodnega sveta. Slovenija je parlamentarna demokracija, ne pa predsedniška varianta vladanja, po kateri bi po novem predsednica imela roko še nad sodno vejo oblasti. Slednjo kombinacijo dobro poznamo v avtokratskih režimih. Nadzorna vloga parlamenta se očitno želi načrtno degradirati.

mag. Dejan Kaloh, poslanec SDS

“NSi je trdna opozicijska stranka,” je za STA dejal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj. Kot je še pojasnil, so v NSi kritični do te vlade in njenih rešitev, predvsem na področju reform, ki da se oblikujejo prepočasi. “Vlada deluje zmedeno, neoperativno, namesto leta reform vidimo, da je leto časovnic,” je poudaril.

Bo pa NSi podprla morebitne predloge rešitev, ki bodo v skladu z njihovim programom, predvsem na področju zdravstva in ustavnih sprememb. Med slednjimi so že v septembru predstavili nabor šestih, pri katerih so pripravljeni sodelovati z vlado. Med njimi so spremembe imenovanja vlade in ministrov ter spremembe pri imenovanju sodnikov, želijo pa si tudi ustanovitve pokrajin in izboljšanja volilnega sistema. “Iščemo neko dvotretjinsko večino tudi za te rešitve,” je dejal.

“Jaz mislim, da se nič takega ne dogaja,” je poročanje Dela za STA komentiral vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. Meni tudi, da v Sloveniji “iščemo senzacije in slabe novice”. Pri vladah je treba spoštovati, kaj je čigava naloga, poudarja Sajovic, predsednik vlade Robert Golob pa po njegovem mnenju svojo funkcijo opravlja aktivno in prizadevno.

Kot je še poročalo Delo, naj bi NSi razpoloženje za vstop v Golobovo vlado merila tudi s pomočjo javnomnenjske agencije Ninamedia. Sodelovanje med Gibanjem Svoboda in NSi, ki bi v koaliciji nadomestila Levico, bi obrodilo več sadov. Reforme bi stranki lažje izvedli s skupnim delovanjem, saj sta usklajeni tako pri zdravstveni kot tudi davčni reformi, ocenjuje časnik.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen