Pod Bratuškovo na slovenskih avtocestah spet vse stoji: Zaradi podaljšanega konca tedna bo na cestah še dodatno zgoščen promet

4

Pred nami je velikonočni konec tedna, ko se bo na ceste znova odpravilo več ljudi kot običajno. Na policiji in Agenciji za varnost prometa voznike pozivajo k varni in strpni vožnji, pozivajo tudi k ničelni toleranci do alkohola, saj se v soboto zaključi akcija 40 dni brez alkohola.

Kot je razvidno s spletne strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste (promet.si), na odsekih nekaterih avtocest zaradi prihajajočega podaljšanega prazničnega vikenda že prihaja do krajših zamud. Podaljšan je tudi potovalni čas na ljubljanski obvoznici.

V centru za državne ceste zaradi praznikov sicer pričakujejo povečan promet iz smeri Avstrije proti Hrvaški in iz smeri Italije proti Ljubljani in naprej proti Madžarski. Daljše potovalne čase je pričakovati tudi v času prometnih konic ter zgostitve predvsem na območjih, kjer so delavne zapore, v začetku naslednjega tedna pa na podobnih odsekih ter tudi v obratnih smereh, je moč prebrati na spletni strani promet.si.

Na zgoščen promet v času prihajajočih praznikov opozarjajo tudi na policiji, kjer vse voznike opozarjajo na previdno vožnjo in strpnost v prometu. Pozivajo pa jih tudi, da posebno pozornost namenijo kolesarjem in voznikom motornih koles, ki bodo v prihajajočih dneh v večjem številu na naših cestah.

Spomnili so tudi na omejitve tovornega promet. Omejitev tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, velja ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure, kar bodo nadzorovali tudi policisti, so sporočili iz policije.

Iz agencije za varnost prometa dodatno opozarjajo na spremenljive vremenske razmere in pozivajo voznike k izjemni previdnosti, spremljanju razmer na cestah in dobri pripravi na pot. Vozniki naj bodo pozorni tudi na varno zlaganje prtljage v avtomobil in na druge udeležence v prometu, kot so pešči, starejši in otroki, kolesarji, vozniki e-skirojev in motoristi.

Spomnili pa so tudi, da se v soboto zaključi akcija 40 dni brez alkohola in pozvali k ničelni toleranci do alkohola v prometu vse leto. Ob tem so izpostavili, da je več kot tretjina letošnjih smrtnih prometnih nesreč zabeležena v času med petkom in nedeljo.

Kolesarje ob tem pozivajo, naj nekaj časa namenijo priporočilom za večjo varnost na kolesu. Poleg tehnično brezhibnega opremljenega kolesa je za varno udeležbo kolesarjev v prometu nujna zaščitna čelada, ki je predpisana do dopolnjenega 18. leta, priporočljiva pa v vseh starostih, saj so lahko poškodbe glave usodne. Za varno vožnjo e-skiroja svetujejo uporabo površin, namenjenih kolesarjem, v območjih za pešce pa lahko vozijo le z maksimalno hitrostjo pešca, še najbolje pa je, da sestopijo, so navedli v sporočilu.

Motoristom svetujejo prilagoditev hitrosti in skrb za dobro vidnost. Spomnili so tudi, da je za obvladovanje motorja potrebne veliko več psihofizične kondicije in spretnosti kot za vožnjo osebnega vozila. Motoristi na cesti niso nepremagljivi, so najbolj ranljivi, so zapisali med drugim.

Št. komentarjev: 4
 1. konrad pravi

  Pod Bratušico je spet kaos na cestah, ker baba pojma nima kako se vodi ministrstvo in kako se operativno izvajajo naloge. Živčni zlom dobiš dandanes na slovenskih cestah!

 2. miha pravi

  Kakšen premier takšni ministri. Nesposobni od prvega do zadnjega.

 3. Opazovalec pravi

  Mater, pridno brišete komentarje, ki vam niso pogodu! Še enkrat napišem, kako je lahko nekdo tako bebast, da piše , da je za zastoje na cestah, kriv minister? ( Kaloh).

 4. Franca pravi

  Da je Kaloh takšen butl, si pa nisn mislo

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen