Umrla je Tea Petrin, gospodarska ministrica v Drnovškovi in Ropovi vladi

0

V 79. letu starosti je umrla ekonomistka in nekdanja ministrica za gospodarstvo Tea Petrin, poročajo mediji. Njeno smrt so potrdili na ljubljanski ekonomski fakulteti. V svoji karieri je bila tudi slovenska veleposlanica na Nizozemskem.

Tea Petrin se je rodila 9. julija 1944 v Celju. Leta 1969 je diplomirala na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, podiplomski študij pa je končala leta 1971 na Louisiana State University v ameriškem New Orleansu, kjer si je pridobila naziv magistrice ekonomskih znanosti.

Leta 1981 je na ljubljanski ekonomski fakulteti nato še doktorirala iz ekonomskih znanosti, na fakulteti je delovala tudi kot redna profesorica.

Javnosti je v spominu ostala predvsem po svojem političnem delovanju. Od novembra 2000 do aprila 2004 je bila ministrica za gospodarstvo v šesti in sedmi slovenski vladi, ki sta ju vodila Janez Drnovšek in Anton Rop. Po službovanju v vladi je bila tudi veleposlanica na Nizozemskem.

Na smrt Tee Petrin se je na Twitterju odzval evropski poslanec in nekdanji predsednik DZ Milan Brglez. “Odšla je Tea Petrin. Bila je izjemna profesorica in ministrica v najzahtevnejših časih našega približevanja EU. Ostajamo hvaležni za njeno delo. Naj počiva v miru,” je zapisal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen