Uefa imenovala delovno skupino za iskanje rešitev za omejitev plačne mase klubov

0

Evropska nogometna zveza (Uefa) je v petek imenovala delovno skupino, ki bo razpravljala o možnih ukrepih za vzdržnost stroškov v evropskem nogometu. Odločitev za delovno skupino je sprejela po nedavnih izjavah predsednika Uefe Aleksandra Čeferina o možnosti uvedbe splošne omejitve plačne mase klubov.

Čeferin je možnost za uvedbo omejitve plačne mase oziroma takoimenovani salary cap omenil v pogovoru za STA po koncu Uefinega kongresa v Lizboni 5. aprila, kjer je bil izvoljen za nov mandat na čelu evropske zveze. Več podrobnosti je slovenski odvetnik predstavil ta teden v pogovoru z ameriškim medijem Men in Blazers.

Kot je pojasnil, je cilj tovrstne omejitve porabe klubov preprečevanje večanja tekmovalnih razlik med klubi na stari celini. Dodal je, da so pogovori o predlogu uvedbe tovrstne omejitve s klubi že v teku, je poročala angleška tiskovna agencija PA.

V petek pa je Uefa sporočila, da je imenovala delovno skupino za pregled možnih ukrepov za dolgoročno vzdržnost evropskega nogometa. Ta bo sestavljena iz 11 predstavnikov nacionalnih zvez, Združenja evropskih klubov (Eca), evropskih lig, sindikata igralcev Fifpro Europe in Združenja evropskih nogometnih navijačev.

Ob tem je dodala, da bo skupina iskala učinkovite načine “za zagotavljanje dolgoročne vzdržnosti evropskega nogometa in njegove konkurenčnosti”.

Kot je poročala PA, bi uvedba omejitve plačne mase skoraj gotovo zahtevala sprejetje kolektivnih pogodb po celotni Evropi, da bi bila skladna s pravom EU. Uvedbo kolektivnih pogodb pa je po poročanju agencije omenil tudi Čeferin v pogovoru z Men in Blazers.

Vodilni predstavniki petih največjih evropskih lig naj bi po poročanju PA sicer močno dvomili, da je dogovor o enotni omejitvi plačne mase mogoč glede na velike razlike v davčnih predpisih evropskih držav.

Ena od nalog delovne skupine bo tako tudi pregled davčnih predpisov evropskih držav, s ciljem razvoja učinkovitih in pravičnih rešitev za omejevanje stroškov, je medtem sporočila Uefa.

Dodatno pa bo pregledala tudi “možnost uvedbe nadgradnje obstoječih pravil glede stroškov klubov z namenom boljšega nadzora, spodbujanja razvoja mladih nogometašev in bolj pravične razdelitve sredstev”.

Čeferin je razmišljanje o uvedbi omejitve plačne mase pojasnil z nevarnostjo, ki jo vse večje razlike v potrošnji med klubi predstavljajo za ustvarjanje pretiranih tekmovalnih razlik in posledično za zmanjšanje zanimivosti nogometnih tekmovanj. “Tu ne gre za lastnike, gre za vrednost tekmovanj. Če vedno zmagajo eni in isti klubi, nima veliko smisla,” je po poročanju dpa dejal za Men in Blazers.

Uefa je zadnje ukrepe za vzdržno potrošnjo klubov sprejela pred letom dni, glavni ukrep pa je omejitev razmerja med skupnimi prihodki in potrošnjo za plače in transferje. Klubi trenutno tako ne smejo porabiti več kot 90 svojih prihodkov za plače in transferje, do sezone 2025/26 pa bo ta omejitev znižana na 70 odstotkov.

Ukrep je bil po pojasnilih evropske zveze odgovor na vedno večjo porabo klubov za nakup igralcev, ki je v nekaterih primerih celo močno presegala klubske prihodke. Pandemija covida-19, ki je klubom povzročila nenaden padec prihodkov, je v zadnjih letih namreč razkrila nevzdržnost tovrstne zapravljivosti in spodbudila razpravo o ukrepih za dolgoročno finančno vzdržnost.

V prihodnje pa je glede na zadnje korake Uefe cilj določiti tudi enotni najvišji znesek, ki bi ga lahko klubi v Evropi namenili za plače.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen