Francozi znova množično na ulice proti pokojninski reformi

0

(13. april 2023) Sporna pokojninska reforma predsednika Emmanuela Macrona je na ulice francoskih mest danes znova pognala več sto tisoč ljudi. Sindikati, ki so že dvanajstič po vrsti pozvali k protestnim shodom po državi, so poročali o približno milijonu udeležencev. Po uradnih podatkih oblasti je bilo protestnikov bistveno manj – približno 380.000.

Oblasti so po vsej državi sprva pričakovale med 400.000 in 600.000 demonstrantov, na koncu pa so jih našteli 380.000. Sindikat CGT je medtem oznanil, da se je na ulicah zbralo več kot milijon ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Parizu je prefektura poročala o 42.000 demonstrantih, medtem ko jih je sindikat CGT naštel 400.000. Policija je v prestolnici aretirala najmanj 36 protestnikov, 10 policistov pa je bilo ranjenih.

Velike razlike v številkah med sindikati in oblastmi so sicer med demonstracijami v Franciji pogoste. Izguba zagona se potrjuje že tretji teden zapored, saj je število demonstrantov povsod po državi z vsakim protestom nekoliko upadlo.

Protestniki so v okviru vsenacionalne akcije blokirali ceste, železniške proge in rafinerije. V Parizu so ponovno začeli stavkati smetarji. Sindikat CGT je zagrozil, da bodo prestolnico spremenili v javno smetišče, dokler reforma ne bo umaknjena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V pripravljenosti je bilo 11.500 policistov, od tega 4200 samo v Parizu, saj so v francoski prestolnici na protestih pričakovali tudi okoli 1500 anarhistov in radikalcev.

Protesti, ki so sprva več tednov potekali mirno, so se v zadnjem času večkrat sprevrgli v nasilje in spopade s policijo. V Parizu so tako banke in trgovine z luksuznim blagom svoje izložbe preventivno zaščitile z lesenimi opaži.

Protestniki so v Parizu danes vdrli na sedež francoskega podjetja za prodajo luksuznega blaga LVMH, ki je v lasti najbogatejšega Zemljana, Francoza Bernarda Arnaulta, in tam prižigali petarde. Pozvali so k odložitvi načrtov vlade glede pokojninske reforme, ki dviguje upokojitveno starost z 62 na 64 let, in menili, da bi namesto tega morala bolj obdavčiti bogate.

Iz Nantesa in Rennesa so medtem poročali o spopadih med protestniki in policijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do novih protestov prihaja dan pred pričakovano odločitvijo ustavnega sveta, ki naj bi presodil o skladnosti pokojninske reforme z ustavo. Ustavni svet lahko zakon, ki ga je vlada marca sprejela mimo parlamenta, bodisi v celoti potrdi bodisi v celoti ali delno zavrne.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen