Biden ob koncu obiska na Irskem namignil na ponovno kandidaturo za predsednika ZDA

0

Ameriški predsednik Joe Biden je ob čustvenem zaključku obiska na Irskem v petek znova namignil, da se bo potegoval za drugi predsedniški mandat, kar naj bi uradno naznanil “v kratkem”. 80-letni predsednik ZDA je v govoru v mestu Ballina sicer poudaril, da državi druži optimističen pogled v prihodnost, poročajo tuje tiskovne agencije.

Biden, ki je potomec irskih emigrantov, je v govoru dejal, da je upanje tisto, ki “bije v srcih naših ljudi” in je jih tudi v težkih časih spodbujalo, “da stopajo naproti boljši prihodnosti”, s čimer je ponovil sporočilo predsedniške kampanje Baracka Obame iz leta 2008.

Predsednik ZDA je poudaril tudi, da je obisk na Irskem še utrdil njegov občutek optimizma za spremembe.

Irski premier Leo Varadkar je ob obisku ameriškega predsednika dejal, da ima Irska v Beli hiši zaveznika, obisk pa je označil za “vrnitev domov”. Poudaril je, da je bila to dobra priložnost za utrditev dobrih odnosov med Irsko in ZDA, ki po njegovem mnenju nikoli niso bili boljši kot sedaj.

Biden je sicer med štiridnevnim obiskom na Irskem obiskal mnoge kraje, povezane z njegovo družino, ki je Irsko zapustila v 19. stoletju.

Varadkar je ob tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril, da je z Bidnom pripotovala tudi močna ameriška delegacija, s katero so med drugim govorili tudi o prehranski varnosti in cenah hrane.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen