Newyorški borzni indeksi v tem tednu z rastjo, letna inflacija v ZDA padla na 5%

0

Newyorški borzni indeksi so v tem trgovalnem tednu, ki so ga zaznamovale objave nekaterih pomembnih gospodarskih kazalnikov, zabeležili rast. Na borznem parketu je med drugim odmevala novica, da je letna inflacija v ZDA s februarskih šestih odstotkov marca padla na pet odstotkov. Gre za najnižjo stopnjo letne inflacije po maju 2021.

Širši indeks Standard & Poor’s 500 je v primerjavi s prejšnjim četrtkom – prejšnji petek so bile borze zaradi praznika zaprte – pridobil 0,82 odstotka in se oblikoval pri vrednosti 4138,51 točke. Industrijski indeks Dow Jones je napredoval za 1,20 odstotka na 33.885,31 točke, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa za 0,29 odstotka na 12.123,46 točke.

Po ta teden objavljenih podatkih ministrstva za delo se je prav tako upočasnila inflacija na ravni proizvajalcev. Cene pri njih so se v ZDA marca medletno zvišale za 2,7 odstotka, kar je za 0,3 odstotne točke manj od napovedi analitikov, so poročale tuje tiskovne agencije. Ministrstvo je ob tem podatke za februar popravilo za 0,3 odstotne točke navzgor na 4,9 odstotka.

V četrtek je razpoloženje vlagateljev izboljšalo poročilo ministrstva, ki je pokazalo, da je število novih prošenj za nadomestilo za čas brezposelnosti v ZDA minuli teden poskočilo bolj od pričakovanj. Zraslo je za 11.000 na sezonsko prilagojenih 239.000, analitiki pa so pričakovali, da bo novih prošenj 232.000. Po njihovih navedbah gre za novo znamenje slabšanja razmer na ameriškem trgu dela, kar pripisujejo zviševanju obrestnih mer oziroma posledičnemu ohlajanju gospodarske rasti. Ker pa bi tovrstne novice lahko vodile v zaustavitev zaostrovanja denarne politike, so jih vlagatelji pozdravili.

V petek pa je ministrstvo za trgovino objavilo podatke o skupni vrednosti prodaje na drobno, ki je v ZDA marca dosegla 691,7 milijarde dolarjev. To je en odstotek manj kot februarja. Gre za drugi zaporedni mesečni padec, potem ko je januarja ta statistika zabeležila najvišjo mesečno rast od začetka leta 2021.

V tem tednu se je začela tudi sezona objav četrtletnih poslovnih rezultatov velikih borznih družb. Prve so bile na vrsti banke, med njimi JPMorgan Chase in Citigroup. Slednja je na račun višjih obrestnih mer za posojila čisti dobiček v prvem letošnjem trimesečju v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za sedem odstotkov na 4,6 milijarde dolarjev. Največja ameriška banka po bilančni vsoti JPMorgan Chase pa je v prvem letošnjem četrtletju ustvarila 12,6 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 52 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Številke bodo vlagateljem po navedbah analitikov omogočile globlji vpogled v stanje bančnega sektorja, potem ko je minuli mesec v ZDA prišlo do propada Silicon Valley Bank in še dveh srednje velikih bank, zaradi česar je morala posredovati država.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen