Xi: Krepitev odnosov med Rusijo in Kitajsko še naprej prednostna naloga Pekinga

0

Kitajski predsednik Xi Jinping se je danes v Moskvi sestal z ruskim predsednikom vlade Mihailom Mišustinom in se zavezal, da bo Peking še naprej prednostno obravnaval in krepil vezi z Moskvo. Prav tako je ruskega predsednika Vladimirja Putina povabil, naj še letos obišče Kitajsko.

“Premier Li Qiang bo še naprej dajal prednost celovitemu strateškemu partnerstvu med Kitajsko in Rusijo,” je po poročanju ruskih medijev dejal Xi ter državi označil za veliki sosednji sili in pomembni strateški partnerici.

Prav tako je sporočil, da je v ponedeljek Putina povabil, naj še letos, ko bo lahko, obišče Kitajsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajski predsednik je na prvi obisk v Moskvi po začetku ruske invazije na Ukrajino prispel v ponedeljek. Že ob prihodu je poudaril pomen krepitve rusko-kitajskih odnosov in prizadevanj za multipolarnost v svetu, ki bo temeljila na načelih Ustanovne listine Združenih narodov.

“Smo partnerji v celovitem strateškem sodelovanju. Prav ta status določa, da morajo med našima državama obstajati tesne vezi,” je takrat dejal Xi.

S Putinom bosta med tridnevnim obiskom poleg krepitve strateškega sodelovanja govorila tudi o vojni v Ukrajini, pri čemer naj bi se dotaknila vprašanj, ki so bila izpostavljena v pekinškem mirovnem načrtu za Ukrajino.

Kitajska, ki velja za zaveznico Rusije, ruskega napada ni obsodila, je pa Peking februarja predstavil mirovni načrt za rešitev konflikta. V njem je v 12 točkah med drugim pozval k čimprejšnjim neposrednim mirovnim pogovorom in posvaril pred uporabo jedrskega orožja. Načrt je sprožil kritičen odziv zahodnih držav na čelu z ZDA, češ da so predlogi v njem predvsem v korist Rusije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen