Rusija v novi zunanjepolitični strategiji ZDA označila za največjo grožnjo

0

Rusija je v času diplomatske krize zaradi svoje invazije na Ukrajino danes sprejela novo zunanjepolitično strategijo, v kateri je Združene države Amerike in Zahod označila za vir “eksistencialnih groženj” za Moskvo. ZDA je označila za največjo grožnjo Rusiji, kot svoji strateški partnerki pa izpostavila Kitajsko in Indijo.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je dokument danes tudi podpisal, je sprejem nove zunanjepolitične strategije na današnji seji sveta za nacionalno varnost utemeljil s tem, da je Rusija zaradi “pretresov na mednarodnem prizorišču prisiljena prilagoditi svoje dokumente za strateško načrtovanje, vključno s tistimi o zasnovi zunanje politike Rusije”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah vodje ruske diplomacije Sergeja Lavrova nova strategija razkriva “eksistencialno naravo groženj, ki jo povzročajo dejanja neprijateljskih držav”, ZDA pa označuje za “glavnega pobudnika in vodjo protiruske linije”.

“Na splošno si Zahod s svojo politiko na vsak način prizadeva oslabiti Rusijo, gre pa za novo vrsto hibridne vojne,” je dodal. Izpostavil je še, da nova strategija ruske zunanje politike temelji na načelu, da se bodo “protiruskim ukrepom neprijaznih držav nenehno upirali, po potrebi tudi ostro”.

V danes objavljenem dokumentu na 42 straneh je Moskva ZDA izpostavila kot “glavnega pobudnika, organizatorja in izvajalca agresivne protiruske politike Zahoda”. ZDA so “vir glavnih tveganj za varnost Rusije, mednarodni mir ter uravnotežen, pravičen in trajnosten razvoj človeštva”, so zapisali ter dodali, da bo v skladu s tem Rusija usmerila svojo politiko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Strategija poziva k odpravi “ostankov prevlade” ZDA in drugih “neprijateljskih držav” ter kritizira “rusofobijo” v zahodnih državah. Evropo poziva, naj bo bolj neodvisna od ZDA.

V dokumentu tudi piše, da se Rusija vidi kot neodvisno kultura v središču “ruskega sveta”, v katerem si znova prizadeva za prevlado, vsaj na območju nekdanje Sovjetske zveze, ki ga označuje kot “bližnjo tujino” Rusije.

Rusija je novo zunanjepolitično strategijo pripravila v času napetosti z Zahodom po invaziji na Ukrajino. ZDA in njene zaveznice so uvedle stroge gospodarske sankcije proti Rusiji, ki jih obtožuje, da vodijo posredniško vojno v Ukrajini, zlasti z dobavo orožja Kijevu.

Rusija, izolirana na Zahodu, si prizadeva za gospodarsko in diplomatsko zbliževanje z Azijo, zlasti s Kitajsko.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen