Bešič Loredan: Če zdravstveni steber ne bo oblikovan do 30. junija, bo vlada prevzela politično odgovornost

0

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes poudaril, da bo zaradi zamika pri oblikovanju zdravstvenega plačnega stebra napovedana stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides nezakonita. Ob tem je napovedal, da bo, če do 30. junija zakon ne bo vložen v zakonodajni postopek, vlada prevzela politično odgovornost.

Sindikat Fides je stavko napovedal septembra 2022, a jo je po sklenjenem sporazumu z vlado zamrznil. Nato je stavko decembra napovedal znova, januarja pa z vlado sklenil še en sporazum.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc, je slednji razveljavil začetek splošne zdravniške in zobozdravniške stavke. S tem je po mnenju ministrstva stavka prenehala, več stavk pa ne morejo imeti odprtih, je dejal in besede podkrepil s podatkom, da so o tem pridobili tudi pravno mnenje.

Stavka je tako nepotrebna in nezakonita, zato tudi ne bo plačana, je dejal. Dodal je, da je zdravstvo dejavnost posebnega družbenega pomena, kar pomeni, da se mora po zakonu stavka napovedati najpozneje 10 dni pred začetkom stavke, Fides pa tega ni storil. Uradnega obvestila o stavki ministrstvo namreč še ni prejelo, je poudaril.

“Poskušajmo delovati v dobro pacientov in zdravstvenega sistema,” je pozval minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Po mnenju ministrstva namreč pogajanja potekajo dobro, poenotili so se o obsegu pogajanj, ki so ga tudi podpisali. Ključni datum za vlado je 30. junij, ki je bil v večini sindikatov zdravstva in socialnega varstva pozitivno sprejet, je dejal Bešič Loredan.

Spomnili so, da je vladna stran predlagala, da se namesto do 1. aprila ločen plačni steber za zdravstvo in socialno varstvo oblikuje do 1. junija. Do zamude je prišlo, ker se bo ločen plačni steber za zdravstvo oblikoval skupaj z drugimi stebri v javnem sektorju. To so sindikatom tudi pojasnili, je dejal minister.

“Popolnoma neprimerno je, da ena sindikalna stran tega ne sprejme,” je dejal minister. Po njegovi oceni končna časovnica, torej 30. junij, ko naj bi steber vložili v parlamentarni postopek, ni v ničemer ogrožena. “Mesto za oblikovanje zdravstvenega stebra je za pogajalsko mizo,” je dodal.

Predlog sporazuma o zamiku časovnice pri oblikovanju zdravstvenega stebra je bil po ministrovih navedbah že poslan sindikatom zdravstva in socialnega varstva. Vlada si ga želi naslednjo sredo podpisati in nadaljevati pogajanja. “Ta pogajanja bodo seveda potekala vzporedno s centralnimi pogajanji in s strani vseh sindikatov je bilo to na nek način pozitivno sprejeto,” je dejal.

Vladna stran meni, da tako zaostrovanje Fidesa ni primerno ob tem, da pogajanja tečejo, da je vlada pojasnila dvomesečno zamudo pri temeljnih izhodiščih in da imajo sedaj vse nastavke, da lahko v nekaj tednih oblikujejo tarifni del in steber ter to posredujejo v zakonodajni postopek. “Če vlada do 30. junija ne opravi svoje naloge, potem moramo mi prevzeti politično odgovornost,” je poudaril minister.

Fides je namreč stavko za 2. april napovedal po tistem, ko je vladna stran na sredinih pogajanjih predstavila svoj predlog koncepta načrtovanega plačnega stebra za zdravstvo in socialno varstvo in pojasnila, da bo oblikovan do 1. junija, namesto 1. aprila. Stavko so napovedali, če steber ne bo oblikovan do 1. aprila.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen