Poleg Poljske tudi Slovaška z bojnimi letali za Ukrajino, v Kremlju obsodili “vse večjo vpletenost” članic Nata v konflikt

0

Slovaška bo Ukrajini poslala 13 bojnih letal MiG-29, je danes sporočil slovaški premier Eduard Heger. Odločitev je najavil dan po tem, ko je dobavo sprva štirih lovcev MiG-29 sovjetske izdelave Kijevu naznanila Poljska. V Kremlju so danes že napovedali njihovo uničenje in obsodili “vse večjo vpletenost” članic Nata v konflikt.

“Ukrajini bomo predali 13 naših letal MiG-29,” je sporočil Heger in dodal, da bo Bratislava Ukrajini predala tudi sistem zračne obrambe kub sovjetske izdelave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slovaški vladni kabinet je po besedah začasnega premierja odločitev sprejel soglasno in v skladu s slovaško ustavo, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Na odločitev Bratislave in predhodno Varšave so se že odzvali v Kremlju, od koder so sporočili, da bodo slovaška in poljska letala v Ukrajini uničena. “Dobava te vojaške opreme – kot smo že večkrat povedali – ne bo spremenila izida posebne vojaške operacije,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in obsodil “vse večjo vpletenost” držav Nata v konflikt.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahodne zaveznice že dlje časa poziva k dobavi bojnih letal Kijevu, glede česar pa med članicami zveze Nato ni konsenza. V četrtek so namero, da bodo Ukrajini v kratkem poslali bojna letala MiG-26 sovjetske izdelava, naznanili v Varšavi.

Po besedah poljskega predsednika Andrzeja Dude bodo Kijevu najprej poslali štiri letala, preostala od približno ducata letal pa bodo ukrajinskim silam dobavili zaporedno, saj so trenutno na servisu.

Poljske oblasti so pred tem že dolgo javno izražale pripravljenost na pomoč Ukrajini tudi z bojnimi letali, pri čemer so poudarili, da bi to želeli storiti v okviru širše mednarodne koalicije.

Poljska sicer velja za eno največjih podpornic Ukrajine od začetka ruske invazije, zaveznice iz Nata in EU pa je večkrat pozvala k povečanju vojaške pomoči Kijevu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen