Ob robu srečanja skupine G20 v New Delhiju kratek pogovor Blinkna in Lavrova

0

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in njegov ruski kolega Sergej Lavrov sta se danes ob robu zasedanja zunanjih ministrov skupine G20 v New Delhiju pogovarjala nekaj manj kot deset minut. To je bil njun prvi pogovor od začetka ruske invazije na Ukrajino, v katerem je Blinken ponovil zavezo ZDA, da bodo podpirali Kijev, dokler bo to potrebno.

Po navedbah ameriškega State Departmenta naj bi Blinken ruskemu kolegu ponovil zavezo o neomajni podpori Ukrajini in hkrati Rusijo pozval, naj obnovi sodelovanje v okviru pogodbe o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start.

Prav tako je Lavrovu dejal, da bi Moskva morala izpustiti priprtega ameriškega državljana Paula Whelana, nekdanjega marinca, ki so ga v Rusiji aretirali decembra 2018 in obtožili vohunjenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti skušala zmanjšati pomen njunega srečanja. Poudarila je, da je bil Blinken pobudnik srečanja in da se je Lavrov z njim pogovoril stoje in na kratko.

Zunanjim ministrom se medtem zaradi nesoglasij Rusije in Kitajske glede vojne v Ukrajini ni uspelo dogovoriti o skupni izjavi, je ob koncu srečanja dejal indijski zunanji minister Subrahmanyam Jaishankar in dodal, da si je Indija sicer ves čas prizadevala za dosego kompromisa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zunanja ministra Rusije in Kitajske sta nasprotovala obsodbi invazije in zahtev po brezpogojnem umiku ruskih sil z ukrajinskega ozemlja. Prav tako naj bi pogovori zastali pri vztrajanju Rusije pri preiskavi lanske sabotaže plinovodov Severni tok.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen